Devet priča o srpskom patrijarhu Pavlu

Patrijarh Pavle, rođen kao Gojko Stojčević u selu Kućanci 11. septembra 1914. godine, i dalje predstavlja inspiraciju mnogim hrišćanima zbog svog skromnog i pravičnog života koji je vodio.

Republika Srpska 06.09.2016 | 12:40
Devet priča o srpskom patrijarhu Pavlu
Ovo su neke malo poznate stvari iz života patrijarha koga su svi još za života smatrali svecem.

Mrvice hljeba

Jednom prilikom kada je završio sa jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Prisutni su šokirano upitali šta to radi, a on im je odogovorio:

"Ne znate vi, djeco moja, šta znači glad i koliko je djece širom svijeta gladno, a mi bacamo hljeb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Sjetite se svaki put gladne djece širom Afrike i svijeta kada vidite mrvice pored stola."

Drugovi iz klupe

Vjerovali ili ne, nekada davno u istoj klupi u gimnaziji u Tuzli sjedeli su Meša Selimović i patrijarh Pavle. 

Molitva za sve

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo se da je patrijarha Pavla zaustavila naoružana albanska banda. O samom incidentu se ne zna mnogo, ali banda ili pripadnici OVK-a su mu je zatražili da klekne i pomoli se za postradale Albance.

Pavle im je tada smireno i trezveno odgovorio da se on klečeći moli u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru. Tako je nepovrijeđen uspio da nastavi put.

Spasio davljenika

Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dječaka koji se davio. Kao posljedicu tog poduhvata dobio je, u to vrijeme, smrtonosnu tuberkulozu. Međutim, iako mu doktori nisu davali više od tri mjeseca života, on je uspio da se oporavi i doživi duboku starost.

Anegdota iz aviona

Jednom je patrijarh išao negdje avionom. Kada su letjeli nad morem, avion je ušao u zonu turbulencije i bilo je truckanja. Mladi arhijerej koji je sjedio pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši.

On je bez zbunjenosti rekao:

"U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele".

Milione ostavio crkvi

Potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio je samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim djelima, koja već danas imaju neprocjenjivu vrijednost koja se mjeri milionima evra, raspolagati SPC.

Jedi u sebi…

Umio je da bude i strog. Uoči jednog obroka, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao.

Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

Muzikalan čovjek

Malo je poznato da je bio i izuzetan pjevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pjesama. Nikada se nije ustručavao da negoduje ukoliko hor ne bi pjevao sa vjerskim zanosom, pa je znao da stane pred njih i pun žara pokaže kako se pjevaju liturgijske pjesme.

Lična karta

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, a 1948. zamonašio se u manastiru Blagoveštenje. Odrastao je s tetkom po ocu, koju je mnogo volio i koja mu je zamijenila roditelje. Imao je želju da postane ljekar.

Izvor: Kurir

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vjernik

06.09.2016 11:41

Poslije Hrista samo jednom se rađa ovakav čovjek! Moje duboko poštovanje!

ODGOVORITE
Name

osoba

06.09.2016 13:32

Kod nas ima dosa ovako skromnih osoba.Dosta po selima ima naroda koji zive skromno,ono sto oni licno proizvedu na svojoj zemlji.Ljudi sa sela su zdravi nasmijani i veseli .

Name

RadikalNO

06.09.2016 13:55

Posle Patrijarha Pavla je ostala ne nadoknadiva praznina. Ovi što su ostali posle njega su bruka za SPC.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

06.09.2016 19:34

Pavle ko i tito, u najgori vakat nas ostavio... Od kako je umro, moja baba u crkvu nije ušla, kaže da je đavo preuzeo sve. Isprva smo mislili da je stara i senilna, sada znamo da je 100% u pravu.

ODGOVORITE