"Париз за ИСИЛ требао бити само почетак"

Америчка медијска кућа ЦНН у посједу је детаљног плана исламиста који су извели напад на Париз новембра прошле године и, према овом плану, атак је требало да буде далеко гори, подразумијевао је и друге европске државе, а требало је да учествује и далеко више терориста.

Свијет 06.09.2016 | 09:20
"Париз за ИСИЛ требао бити само почетак"
Ријеч је о документацији од 90.000 страница, а која ја резултат интерне истраге европских служби на основу извора блиских нападачима.

У овој документацији налазе се и неке нове информације о двојици ухапшених оперативаца, за које се вјерује да су планирали напад на Француску. Такође, може се утврдити и постојање још једног осумњиченог Абида Табаунија, који је ухапшен тек у јулу ове године.

"ИС је повећао обим напада", каже Пол Круикшенк, аналитичар за тероризам, који још додаје да је примјетно да су постали изузетно софистицирани у планирању напада.

ЦНН је мјесецима анализирао документацију која садржи и закључке, као и податке о екстерним операцијама Амн ал Харџи, огранка ИС. Европски истражиоци су дошли до података да је ИС првобитно планирала и да нападне Холандију, као и друге мете широм Француске, укључујући шопинг центре и супермаркете.

Наводно су европске обавјештајне агенције једним хапшењем успјеле да спријече далеко већи напад.

Током прошле године ухапшена су двојица оперативаца која је, такође, требало да се разнесу испред стадиона у Паризу.  Представљени су само као Хадади и Усман, а некада су израђивали експлозивне направе за пакистанску терористичку групу Лашкар е Таиба. Били су дио тима у којем су били Ахмад ал Мохамед и Мохамед ал Махмод, који су се касније разнијели испред стадиона у Паризу. Нису се међусобно познавали, нити су знали шта ће бити њихова крајња мисија. Према Хададијевим ријечима, речено им је да их шаљу у Француску "како би учинили нешто добро за Бога".

Њиховим путовањем руководио је тајновити лидер из Сирије, познат само као Абу Ахмад. Он им је обезбиједио логистику, повезао их с кријумчарима људима, дао им мобилне телефоне те им обезбиједио лажне сиријске пасоше којима су путовали као сиријске избјеглице.

Како су прелазили етапе пута, тако им је слао новац користећи цијелу мрежу посредника. Кренули су заједно с избјеглицама, које су водили кријумчари, из Измира (Турска) према Грчкој.

Међутим, тада их пресреће грчка морнарица.

Двојица која су се разнијела испред стадиона некако су прошла грчку контролу и наставила пут кроз Европу.

Када је ријеч о Хададији и Усману, Грци су открили да је њихов пасош фалсификован и ухапсили су их.

Ово је значајно јер су њих двојица спријечена да учествују у нападу на Париз, и самим тим, спријечен је далеко гори сценарио. Они су након мјесец дана пуштени, одакле су отишли пут Аустрије, тачније у избјеглички центар у Салцбург. Тада се почиње спомињати и име трећег оперативца Табаунија, поријеклом из Марока, који је био на путу ка Салцбургу и требало је да се састане с Хададијем и Усманом.

Међутим, аустријске власти су баш тог дана упале у избјеглички центар, ухапсиле Хададија и Усмана, а Табуанију се губи сваки траг. Полиција му је ушла у траг тек овог љета, када су га и ухапсили у Белгији, гдје су га лоцирали на основу Фацебоок профила.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар