"Pariz za ISIL trebao biti samo početak"

Američka medijska kuća CNN u posjedu je detaljnog plana islamista koji su izveli napad na Pariz novembra prošle godine i, prema ovom planu, atak je trebalo da bude daleko gori, podrazumijevao je i druge evropske države, a trebalo je da učestvuje i daleko više terorista.

Svijet 06.09.2016 | 09:20
"Pariz za ISIL trebao biti samo početak"
Riječ je o dokumentaciji od 90.000 stranica, a koja ja rezultat interne istrage evropskih službi na osnovu izvora bliskih napadačima.

U ovoj dokumentaciji nalaze se i neke nove informacije o dvojici uhapšenih operativaca, za koje se vjeruje da su planirali napad na Francusku. Takođe, može se utvrditi i postojanje još jednog osumnjičenog Abida Tabaunija, koji je uhapšen tek u julu ove godine.

"IS je povećao obim napada", kaže Pol Kruikšenk, analitičar za terorizam, koji još dodaje da je primjetno da su postali izuzetno sofisticirani u planiranju napada.

CNN je mjesecima analizirao dokumentaciju koja sadrži i zaključke, kao i podatke o eksternim operacijama Amn al Hardži, ogranka IS. Evropski istražioci su došli do podataka da je IS prvobitno planirala i da napadne Holandiju, kao i druge mete širom Francuske, uključujući šoping centre i supermarkete.

Navodno su evropske obavještajne agencije jednim hapšenjem uspjele da spriječe daleko veći napad.

Tokom prošle godine uhapšena su dvojica operativaca koja je, takođe, trebalo da se raznesu ispred stadiona u Parizu.  Predstavljeni su samo kao Hadadi i Usman, a nekada su izrađivali eksplozivne naprave za pakistansku terorističku grupu Laškar e Taiba. Bili su dio tima u kojem su bili Ahmad al Mohamed i Mohamed al Mahmod, koji su se kasnije raznijeli ispred stadiona u Parizu. Nisu se međusobno poznavali, niti su znali šta će biti njihova krajnja misija. Prema Hadadijevim riječima, rečeno im je da ih šalju u Francusku "kako bi učinili nešto dobro za Boga".

Njihovim putovanjem rukovodio je tajnoviti lider iz Sirije, poznat samo kao Abu Ahmad. On im je obezbijedio logistiku, povezao ih s krijumčarima ljudima, dao im mobilne telefone te im obezbijedio lažne sirijske pasoše kojima su putovali kao sirijske izbjeglice.

Kako su prelazili etape puta, tako im je slao novac koristeći cijelu mrežu posrednika. Krenuli su zajedno s izbjeglicama, koje su vodili krijumčari, iz Izmira (Turska) prema Grčkoj.

Međutim, tada ih presreće grčka mornarica.

Dvojica koja su se raznijela ispred stadiona nekako su prošla grčku kontrolu i nastavila put kroz Evropu.

Kada je riječ o Hadadiji i Usmanu, Grci su otkrili da je njihov pasoš falsifikovan i uhapsili su ih.

Ovo je značajno jer su njih dvojica spriječena da učestvuju u napadu na Pariz, i samim tim, spriječen je daleko gori scenario. Oni su nakon mjesec dana pušteni, odakle su otišli put Austrije, tačnije u izbjeglički centar u Salcburg. Tada se počinje spominjati i ime trećeg operativca Tabaunija, porijeklom iz Maroka, koji je bio na putu ka Salcburgu i trebalo je da se sastane s Hadadijem i Usmanom.

Međutim, austrijske vlasti su baš tog dana upale u izbjeglički centar, uhapsile Hadadija i Usmana, a Tabuaniju se gubi svaki trag. Policija mu je ušla u trag tek ovog ljeta, kada su ga i uhapsili u Belgiji, gdje su ga locirali na osnovu Facebook profila.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar