Хладан туш: Путин и саудијски принц без договора о нафти

Саудијска Арабија и Русија договориле су се да сарађују како би се обезбедила стабилност тржишта нафте, али не више од тога.

Свијет 05.09.2016 | 14:26
Хладан туш: Путин и саудијски принц без договора о нафти
Лидери двеју држава највећих произвођача нафте у свету нису понудили конкретне предлоге, извештава њујоршка агенција "Блумберг".

Стабилност на тржишту нафте није могућа без саудијско-руске сарадње, изјавио је саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман после јучерашњег састанка са председником Руске Федрације Владимиром Путином у туристичком центру Хангџоу, у Кини, где се одржава самин Групе 20 (Г20).

"Наше земље су два највећа произвођача нафте, и зато не може бити стабилне политике у области нафте без учешћа Русије и Саудијске Арабије", рекао је принц Мохамед. Путин је навео да је важно да две земље "одржавају стални дијалог".

Изјава принца Мохамеда долази три дана након што је Путин рекао да би желео да се Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русија договоре о замрзавању испорука ове сировине како би стабилизовале тржиште, наводи "Блумберг".

Како подсећа њујоршка агенција, ОПЕК је усвојио 2014. године политику коју протежира Ријад, а која омогућава чланицама картела повећање производње како би заштитиле тржишне уделе од последица раста производњих трошкова.

Производња нафте у ОПЕК-у скочила је на рекордних 33,69 милиона барела дневно у августу, што је близу трећине глобалне тражње, показало је прошлонедељно истраживање "Блумберга".

"Русија и Саудијска Арабија конструктивно изјављују да би замрзавање производње било добро за тржиште нафте, али је питање да ли ће оне заиста то и реализовати, или не", изјавио је Едвард Бел, аналитичар за тржиште сировина из банке "Емирејтс НБД ПЈСЦ" у Дубаију.

Извор: Агенције
Фото: РИА Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

реално

05.09.2016 19:05

Нафта је скупа и прескупа. Барел не треба стајати више од 17УС$. Арапски шеици су пребогати.

ОДГОВОРИТЕ