Hladan tuš: Putin i saudijski princ bez dogovora o nafti

Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su se da sarađuju kako bi se obezbedila stabilnost tržišta nafte, ali ne više od toga.

Svijet 05.09.2016 | 14:26
Hladan tuš: Putin i saudijski princ bez dogovora o nafti
Lideri dveju država najvećih proizvođača nafte u svetu nisu ponudili konkretne predloge, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Stabilnost na tržištu nafte nije moguća bez saudijsko-ruske saradnje, izjavio je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Ruske Fedracije Vladimirom Putinom u turističkom centru Hangdžou, u Kini, gde se održava samin Grupe 20 (G20).

"Naše zemlje su dva najveća proizvođača nafte, i zato ne može biti stabilne politike u oblasti nafte bez učešća Rusije i Saudijske Arabije", rekao je princ Mohamed. Putin je naveo da je važno da dve zemlje "održavaju stalni dijalog".

Izjava princa Mohameda dolazi tri dana nakon što je Putin rekao da bi želeo da se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija dogovore o zamrzavanju isporuka ove sirovine kako bi stabilizovale tržište, navodi "Blumberg".

Kako podseća njujorška agencija, OPEK je usvojio 2014. godine politiku koju protežira Rijad, a koja omogućava članicama kartela povećanje proizvodnje kako bi zaštitile tržišne udele od posledica rasta proizvodnjih troškova.

Proizvodnja nafte u OPEK-u skočila je na rekordnih 33,69 miliona barela dnevno u avgustu, što je blizu trećine globalne tražnje, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje "Blumberga".

"Rusija i Saudijska Arabija konstruktivno izjavljuju da bi zamrzavanje proizvodnje bilo dobro za tržište nafte, ali je pitanje da li će one zaista to i realizovati, ili ne", izjavio je Edvard Bel, analitičar za tržište sirovina iz banke "Emirejts NBD PJSC" u Dubaiju.

Izvor: Agencije
Foto: RIA Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

realno

05.09.2016 19:05

Nafta je skupa i preskupa. Barel ne treba stajati više od 17US$. Arapski šeici su prebogati.

ODGOVORITE