Привреда Српске остала без производње

У Републици Српској веома мали број предузећа се бави производњом, док трговина и услужне делатности цветају.

Република Српска 05.09.2016 | 07:53
Привреда Српске остала без производње
Скоро да нема фирми које на тржиште могу да избаце свој готов производ. Колико их има, нико не зна, јер не постоји таква евиденција. Међутим, према последним подацима Завода за статистику, у РС постоје 1.483 предузећа из прерађивачке индустрије, али већина њих нема своје производе. С друге стране, трговином се бави 2.757 фирми.

Директор сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић наглашава да овакво стање представља пропаст привреде, која без производње не може напредовати.

"У прерађивачкој индустрији имамо мало предузећа која раде комплетан производ, или производе делове, што би за њих био коначан производ. За тако нешто фирма мора имати свој развој, јак маркетинг и финансије да би могла произвести добар и квалитетан производ и изборити се на тржишту" нагласио је Ћорић.

Додао је да Српска нема велике системе, док мала и средња предузећа нису још достигла ниво да могу радити готове, техничке производе.

"Код нас се више чак не производе ни ситни производи као што су пегле, усисивачи, машина за веш, али се могу пронаћи поједине фирме које производе делове, што је такође донекле добро. За прехрану има готових производа, али ту нема велике добити" објаснио је Ћорић.

Истакао је да су многа предузећа у бившој Југославији била увезана у систем, да су сви радили одређене компоненте, а једна фирма је на крају састављала готов производ, па је тако било је много фирми у производњи.

"Не требамо сада по сваку цену тежити да се прави готов проивод који неће моћи да буде конкурентан, али на десетине наших предузећа може радити за немачку аутоиндустију, да наша предузећа постану део великих компанија за које ће правити делове. Морамо се трудити да полако улазимо у велике системе и то је концепт малих и средњих предузећа које ми у старту нисмо разумели" истакао је Ћорић.

"Обућарска индустрија бележи највећи извоз, али то не можемо сматрати готовим производом, јер углавном радимо услуге за велике иностране компаније, односно лон послове. Ту је минимална зарада, како фирми, тако и држави. Некада је скоро свака фирма имала све сегменте, од производње до продаје" рекао је директор фирме “Санино” Радован Пазуревић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дон

05.09.2016 05:57

А зашто не би могли радити за руску аутоиндустрију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

05.09.2016 09:03

Зато сто вец имају милионе незапослених Руса. А ево ходам по свијету слабо се Лада вози.Ко год досао да производи добро досао али видис да додју само они који би да однесу. Рафинерија дуг и досла Сбер банка, камата као и свагдје. Нема ту помоци са таквом власти а и опозиција је слицна .

Name

мами

05.09.2016 06:21

Муценици се зацаурили у мисији лицног богаћења дрпи мало од вамо, мало од тамо па и не оста ниста! Све контролисе Влада континуитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант

05.09.2016 06:22

ајмо браћо још један референдум :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

05.09.2016 06:24

За Њемачку аутоиндустрију раде само они који су добри са Бакиром, Превент и Бекто Прециса су апсолутни владари на Балкану за Мерцедес, Бмw, ВW. Слабо ћете ишта док се не отарасите Милецког и коначно спустите на земљу. Погони нек прде празни, ко је8е народ. Стижу нови гласачки листићи, позлаћени, цијена права ситница, 1.500.000 Маркица!!! Ал' ви најбоље знате шта вам је чинити... Како би нам један добар земљотрес лего, момачки од 12+ степени по Рицхтеру, да ова земља заједно са животињама коначно продише (без људи наравно)

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

05.09.2016 07:24

Стратегија ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нео

05.09.2016 09:36

Стратегија Ватикана и Њемацке, а Милорад је ту само да слузи њима!

Name

Остоја

05.09.2016 07:25

Еј Перо, Перо ма кога интересује производња. Политика је наса будуцност. Политика као високопрофитабилна дјелатност која код нас паде испод морала

ОДГОВОРИТЕ