Privreda Srpske ostala bez proizvodnje

U Republici Srpskoj veoma mali broj preduzeća se bavi proizvodnjom, dok trgovina i uslužne delatnosti cvetaju.

Republika Srpska 05.09.2016 | 07:53
Privreda Srpske ostala bez proizvodnje
Skoro da nema firmi koje na tržište mogu da izbace svoj gotov proizvod. Koliko ih ima, niko ne zna, jer ne postoji takva evidencija. Međutim, prema poslednim podacima Zavoda za statistiku, u RS postoje 1.483 preduzeća iz prerađivačke industrije, ali većina njih nema svoje proizvode. S druge strane, trgovinom se bavi 2.757 firmi.

Direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić naglašava da ovakvo stanje predstavlja propast privrede, koja bez proizvodnje ne može napredovati.

"U prerađivačkoj industriji imamo malo preduzeća koja rade kompletan proizvod, ili proizvode delove, što bi za njih bio konačan proizvod. Za tako nešto firma mora imati svoj razvoj, jak marketing i finansije da bi mogla proizvesti dobar i kvalitetan proizvod i izboriti se na tržištu" naglasio je Ćorić.

Dodao je da Srpska nema velike sisteme, dok mala i srednja preduzeća nisu još dostigla nivo da mogu raditi gotove, tehničke proizvode.

"Kod nas se više čak ne proizvode ni sitni proizvodi kao što su pegle, usisivači, mašina za veš, ali se mogu pronaći pojedine firme koje proizvode delove, što je takođe donekle dobro. Za prehranu ima gotovih proizvoda, ali tu nema velike dobiti" objasnio je Ćorić.

Istakao je da su mnoga preduzeća u bivšoj Jugoslaviji bila uvezana u sistem, da su svi radili određene komponente, a jedna firma je na kraju sastavljala gotov proizvod, pa je tako bilo je mnogo firmi u proizvodnji.

"Ne trebamo sada po svaku cenu težiti da se pravi gotov proivod koji neće moći da bude konkurentan, ali na desetine naših preduzeća može raditi za nemačku autoindustiju, da naša preduzeća postanu deo velikih kompanija za koje će praviti delove. Moramo se truditi da polako ulazimo u velike sisteme i to je koncept malih i srednjih preduzeća koje mi u startu nismo razumeli" istakao je Ćorić.

"Obućarska industrija beleži najveći izvoz, ali to ne možemo smatrati gotovim proizvodom, jer uglavnom radimo usluge za velike inostrane kompanije, odnosno lon poslove. Tu je minimalna zarada, kako firmi, tako i državi. Nekada je skoro svaka firma imala sve segmente, od proizvodnje do prodaje" rekao je direktor firme “Sanino” Radovan Pazurević.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Don

05.09.2016 05:57

A zašto ne bi mogli raditi za rusku autoindustriju?

ODGOVORITE
Name

Igor

05.09.2016 09:03

Zato sto vec imaju milione nezaposlenih Rusa. A evo hodam po svijetu slabo se Lada vozi.Ko god dosao da proizvodi dobro dosao ali vidis da dodju samo oni koji bi da odnesu. Rafinerija dug i dosla Sber banka, kamata kao i svagdje. Nema tu pomoci sa takvom vlasti a i opozicija je slicna .

Name

mami

05.09.2016 06:21

Mucenici se zacaurili u misiji licnog bogaćenja drpi malo od vamo, malo od tamo pa i ne osta nista! Sve kontrolise Vlada kontinuiteta!

ODGOVORITE
Name

zajebant

05.09.2016 06:22

ajmo braćo još jedan referendum :D

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

05.09.2016 06:24

Za Njemačku autoindustriju rade samo oni koji su dobri sa Bakirom, Prevent i Bekto Precisa su apsolutni vladari na Balkanu za Mercedes, Bmw, VW. Slabo ćete išta dok se ne otarasite Mileckog i konačno spustite na zemlju. Pogoni nek prde prazni, ko je8e narod. Stižu novi glasački listići, pozlaćeni, cijena prava sitnica, 1.500.000 Markica!!! Al' vi najbolje znate šta vam je činiti... Kako bi nam jedan dobar zemljotres lego, momački od 12+ stepeni po Richteru, da ova zemlja zajedno sa životinjama konačno prodiše (bez ljudi naravno)

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

05.09.2016 07:24

Strategija VLASTI.

ODGOVORITE
Name

Neo

05.09.2016 09:36

Strategija Vatikana i Njemacke, a Milorad je tu samo da sluzi njima!

Name

Ostoja

05.09.2016 07:25

Ej Pero, Pero ma koga interesuje proizvodnja. Politika je nasa buducnost. Politika kao visokoprofitabilna djelatnost koja kod nas pade ispod morala

ODGOVORITE