У Српској 57 обољелих од лајмске болести

Од почетка године у Српској је регистровано 57 обољелих од лајмске болести, коју преносе заражени крпељи.

Република Српска 04.09.2016 | 21:29
У Српској 57 обољелих од лајмске болести
Ријеч је о болести која захвата првенствено кожу, а затим срце, зглобове и централни нервни систем. Проблем је, међутим, што многи убод крпеља не схватају озбиљно, него га сами одстрањују са коже, не размишљајући пуно о томе да крпељ може да буде заражен.

У бањалучкој Клиници за инфективне болести ове године је лијечено осморо обољелих у поодмаклој фази болести. Епидемиолог у УКЦ РС, Татјана Рогановић, наглашава да крпељ са тијела што прије треба да буде уклоњен, и то да уради стручна особа.

"Важно је да он буде уклоњен у року од 12 до 24 часа. Рано препознавање болести важно је због адекватног и правовременог лијечења и спречавања прогресије болести, која би могла довести до мањег или већег степена функционалних оштећења и инвалидитета", каже Рогановићева.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство, Радован Братић, каже за „ЕуроБлиц“ да се, уколико се болест не препозна и не лијечи на вријеме, након неколико недјеља развија други стадијум са неуролошким и кардиолошким симптомима, те појавом болова у зглобовима.


"Ако се болест и даље не третира, након више мјесеци или година улази у трећу фазу са тешким неуролошким испадима, промјенама на зглобовима и кожи. Терапија зависи од клиничког стадијума болести. Обично се користе антибиотици, а код неуспјешне антибиотске терапије препоручују се и кортикостероиди", истиче Братић.

Преносници инфекције су крпељи, а болест се обично јавља сезонски - од раног прољећа до касне јесени, углавном код особа које често бораве у природи.

"Лајмска болест се клинички манифестује појавом локалног отока и црвенила на мјесту убода, и то три до 32 дана након убода. Поред промјена на кожи могу да се јаве температура, језа, малаксалост, главобоља", објашњава Братић.

Приликом уклањања крпеља не смију се користити етерична или уљана средства за натапање инсеката. Он се пинцетом ухвати њежно, али чврсто за рилицу, што је могуће ближе кожи и лагано повлачи уз линију коже. Потом се без наглих трзаја, лучним покретом навише, повуче пинцета од коже. Извор крпеља за човјека могу бити и кућни љубимци који се крећу на отвореном.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Искрено

04.09.2016 19:32

Само немој да нам Додик оболи од ових болештина ако се разболи нема ко одржати референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобанине

04.09.2016 20:47

Романијски обрати пазњу на крпеље, ви сумски људи сте излозени. Зипа да не бацис касику лаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

05.09.2016 19:41

А ко је сад направио ту Лајамску болест ?

ОДГОВОРИТЕ