U Srpskoj 57 oboljelih od lajmske bolesti

Od početka godine u Srpskoj je registrovano 57 oboljelih od lajmske bolesti, koju prenose zaraženi krpelji.

Republika Srpska 04.09.2016 | 21:29
U Srpskoj 57 oboljelih od lajmske bolesti
Riječ je o bolesti koja zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Problem je, međutim, što mnogi ubod krpelja ne shvataju ozbiljno, nego ga sami odstranjuju sa kože, ne razmišljajući puno o tome da krpelj može da bude zaražen.

U banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti ove godine je liječeno osmoro oboljelih u poodmakloj fazi bolesti. Epidemiolog u UKC RS, Tatjana Roganović, naglašava da krpelj sa tijela što prije treba da bude uklonjen, i to da uradi stručna osoba.

"Važno je da on bude uklonjen u roku od 12 do 24 časa. Rano prepoznavanje bolesti važno je zbog adekvatnog i pravovremenog liječenja i sprečavanja progresije bolesti, koja bi mogla dovesti do manjeg ili većeg stepena funkcionalnih oštećenja i invaliditeta", kaže Roganovićeva.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo, Radovan Bratić, kaže za „EuroBlic“ da se, ukoliko se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, nakon nekoliko nedjelja razvija drugi stadijum sa neurološkim i kardiološkim simptomima, te pojavom bolova u zglobovima.


"Ako se bolest i dalje ne tretira, nakon više mjeseci ili godina ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promjenama na zglobovima i koži. Terapija zavisi od kliničkog stadijuma bolesti. Obično se koriste antibiotici, a kod neuspješne antibiotske terapije preporučuju se i kortikosteroidi", ističe Bratić.

Prenosnici infekcije su krpelji, a bolest se obično javlja sezonski - od ranog proljeća do kasne jeseni, uglavnom kod osoba koje često borave u prirodi.

"Lajmska bolest se klinički manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mjestu uboda, i to tri do 32 dana nakon uboda. Pored promjena na koži mogu da se jave temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja", objašnjava Bratić.

Prilikom uklanjanja krpelja ne smiju se koristiti eterična ili uljana sredstva za natapanje insekata. On se pincetom uhvati nježno, ali čvrsto za rilicu, što je moguće bliže koži i lagano povlači uz liniju kože. Potom se bez naglih trzaja, lučnim pokretom naviše, povuče pinceta od kože. Izvor krpelja za čovjeka mogu biti i kućni ljubimci koji se kreću na otvorenom.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Iskreno

04.09.2016 21:32

Samo nemoj da nam Dodik oboli od ovih boleština ako se razboli nema ko održati referendum

ODGOVORITE
Name

Cobanine

04.09.2016 22:47

Romanijski obrati paznju na krpelje, vi sumski ljudi ste izlozeni. Zipa da ne bacis kasiku lave

ODGOVORITE
Name

cups

05.09.2016 21:41

A ko je sad napravio tu Lajamsku bolest ?

ODGOVORITE