Осумњиченом за шпијунажу - притвор

Чеди Чоловићу, осумњиченом за шпијунажу у корист Хрватске, на предлог Тужилаштва је одређен притвор до 30 дана, сазнаје РТС.

Србија 04.09.2016 | 21:45
Осумњиченом за шпијунажу - притвор
Осумњичени Чоловић саслушан је данас у Палати правде, након чега је тужилаштво саопштило да је покренуло истрагу.

Тужилац је судији за претходни поступак Вишег суда у Београду предложио да одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело, као и због узнемирења јавности, а за наведено кривично дело је предвиђена казна затвора преко 10 година, саопштено је из тужилаштва.

Према Кривичном законику Србије, казна од три до 15 година затвора запрећена је за оне који тајне – војне, економске или службене, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Затвор од пет до 15 година запрећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавештајну службу у Србији или њоме руководе.

Од једне до 10 година затвора запрећено је у случају ступања у страну обавештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

Тужилаштво је раније саопштило да ухапшено лице има држављанство Републике Србије и Хрватске, и да је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Медији су пренели да се осумњичени зове Чедо Чоловић (57) и да је пензионисани официр Војске Републике Српске Крајине, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Наводе и да је ухапшени протеклих месеци па, како наводе, и година, у Београду и Србији прикупљао податке о официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути кривични прогон због дела почињених током рата.

Извор: РТС, Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

боки

04.09.2016 16:25

Колико сам ја схватио, овај је 'цинкарио' Србе за којима је вец раније расписана потјерница за ратне злоцине од стране Хрватске а то по мени није спијуназа. Ово му га додје као када би дрзава Аргентина оптузила за спијуназу оне који су 'оцинкари' Ајхмана који је као нациста био оптузен за ратне злоцине,и касније осудјен и погубљен у Израелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.09.2016 16:59

Зао ми цовјека. Ни крив ни дузан на робију. Увјек најслабији настрадају. Цовјек нема ни ПЦ нит се слузи интернетом. Какав је то спијун. Мозда свједок ал спијун сигурно није!

Name

Ре боки

04.09.2016 17:50

Поређење то је равно памети. Поредиш нацисте и људе који су бранили огњиште. Носите се више у ПМ са тим оптужбама.

Name

РОДОЉУБ Сједињене Српске ДРЗАВЕ.

04.09.2016 17:29

Не пустати из притвора тај је сигурно ратовао против Срба као Дивљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.09.2016 17:36

Цитај стампу из региона а мозес и сједињених српских дрзава и онда цес знати цији је војник ил официр био. Зато не паметуј него види да ли су овце све на броју.

Name

ре

04.09.2016 17:52

Тебе би ја уместо Цеде послао на робију онако ради реда.

Name

Брат Дјура

04.09.2016 18:53

Овога Спијунцину не бих расклинкао ни господин Цворовиц из филма Балкански Спијун.Ови наси су јаци од Мосада,свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован Младиц

04.09.2016 19:11

Зар није ова иста агенција ухапсила Радована Карадзица и Ратка Младица и послала их у бајбокану.Од куда сада да се неко брине за ситну буранију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

04.09.2016 19:17

Јадна је ДБ СРБије када је она спала тако ниско да уходи и хапси трецеразредне стварне или измисљене спијуне док стварни спијуни НАТО пакта имају своје канцеларије у Владу СРБије и Генералстабу! О ЦЕМУ СЕ ОВДЕ ПРИЦА. КАКО ЈЕ.. ЛУД ЗБУЊЕНОГ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Микиц

04.09.2016 19:33

Али зато реда ради на цело БИЈе поставе некаквог водоинсталатера,вјероватно да измисли топлу воду???Пазљиво треба слусати ста говоре господин ЛУЦИЦ,ПЕТРУСИЦ,Потпуковник Славко Никиц итд.ако вец није касно???

Name

Гоги

04.09.2016 19:18

Ста је спијунирао,мозда сто србијанска намјенска индустрија ради нови С800 или ратни авион на нуклеарни погон или мозда летеци тенк или супер соницне робот војнике ,ако је те тајне одавао и треба га смјестити у прдекану.

ОДГОВОРИТЕ