Osumnjičenom za špijunažu - pritvor

Čedi Čoloviću, osumnjičenom za špijunažu u korist Hrvatske, na predlog Tužilaštva je određen pritvor do 30 dana, saznaje RTS.

Srbija 04.09.2016 | 21:45
Osumnjičenom za špijunažu - pritvor
Osumnjičeni Čolović saslušan je danas u Palati pravde, nakon čega je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo istragu.

Tužilac je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio da odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne – vojne, ekonomske ili službene, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Mediji su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Navode i da je uhapšeni proteklih meseci pa, kako navode, i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti krivični progon zbog dela počinjenih tokom rata.

Izvor: RTS, Tanjug

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

boki

04.09.2016 16:25

Koliko sam ja shvatio, ovaj je 'cinkario' Srbe za kojima je vec ranije raspisana potjernica za ratne zlocine od strane Hrvatske a to po meni nije spijunaza. Ovo mu ga dodje kao kada bi drzava Argentina optuzila za spijunazu one koji su 'ocinkari' Ajhmana koji je kao nacista bio optuzen za ratne zlocine,i kasnije osudjen i pogubljen u Izraelu

ODGOVORITE
Name

re

04.09.2016 16:59

Zao mi covjeka. Ni kriv ni duzan na robiju. Uvjek najslabiji nastradaju. Covjek nema ni PC nit se sluzi internetom. Kakav je to spijun. Mozda svjedok al spijun sigurno nije!

Name

Re boki

04.09.2016 17:50

Poređenje to je ravno pameti. Porediš naciste i ljude koji su branili ognjište. Nosite se više u PM sa tim optužbama.

Name

RODOLJUB Sjedinjene Srpske DRZAVE.

04.09.2016 17:29

Ne pustati iz pritvora taj je sigurno ratovao protiv Srba kao Divljak.

ODGOVORITE
Name

re

04.09.2016 17:36

Citaj stampu iz regiona a mozes i sjedinjenih srpskih drzava i onda ces znati ciji je vojnik il oficir bio. Zato ne pametuj nego vidi da li su ovce sve na broju.

Name

re

04.09.2016 17:52

Tebe bi ja umesto Cede poslao na robiju onako radi reda.

Name

Brat Djura

04.09.2016 18:53

Ovoga Spijuncinu ne bih rasklinkao ni gospodin Cvorovic iz filma Balkanski Spijun.Ovi nasi su jaci od Mosada,svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Radovan Mladic

04.09.2016 19:11

Zar nije ova ista agencija uhapsila Radovana Karadzica i Ratka Mladica i poslala ih u bajbokanu.Od kuda sada da se neko brine za sitnu buraniju.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

04.09.2016 19:17

Jadna je DB SRBije kada je ona spala tako nisko da uhodi i hapsi trecerazredne stvarne ili izmisljene spijune dok stvarni spijuni NATO pakta imaju svoje kancelarije u Vladu SRBije i Generalstabu! O CEMU SE OVDE PRICA. KAKO JE.. LUD ZBUNJENOG?!

ODGOVORITE
Name

re Mikic

04.09.2016 19:33

Ali zato reda radi na celo BIJe postave nekakvog vodoinstalatera,vjerovatno da izmisli toplu vodu???Pazljivo treba slusati sta govore gospodin LUCIC,PETRUSIC,Potpukovnik Slavko Nikic itd.ako vec nije kasno???

Name

Gogi

04.09.2016 19:18

Sta je spijunirao,mozda sto srbijanska namjenska industrija radi novi S800 ili ratni avion na nuklearni pogon ili mozda leteci tenk ili super sonicne robot vojnike ,ako je te tajne odavao i treba ga smjestiti u prdekanu.

ODGOVORITE