Бојан Крижај: Ја сам непоправљиви југоносталгичар!

Скијање је спорт око кога се врти велики новац, а и Словенија и Србија пропуштају велику шансу да на томе профитирају.

Остали спортови 05.09.2016 | 17:45
Бојан Крижај: Ја сам непоправљиви југоносталгичар!
Бојан Крижај, некадашњи ас слаломашких стаза, недавно је боравио у Србији, када смо и разговарали о спорту, скијању, али и о Новаку Ђоковићу.

- Скијање може да буде значајан извор прихода и за Србију. Нисмо научили да искористимо искуства Аустрије, финансијски темељ ове државе су ски-центри. Копаонику недостаје инфраструктура да би био као Венген, Кицбил – каже Крижај.

Осам пута је побеђивао на тркама за Светски куп, два пута наступао на Зимским олимпијским играма. У Лејк Плесиду 1980. за две стотинке му је измакло олимпијско злато, освојио је сребро на Светском првенству 1982. у Шладмингу... Бојан Крижај – некада је био синоним за југословенско скијање и утабао пут онима који су долазили после њега.

- Скијао сам у време заједничке државе и поносам сам на то. Моја генерација је дигла овај спорт из неког просека и волели су нас сви од Вардара до Триглава. На крилима тога Хрвати су направили велики бум, а Словенци наставили напред. Петрович, Стрел, Куралт, Франко цела моја генерација је потекла из Словеније, али сви смо били Југословени. Југоносталгичар сам, сваке године мотором обилазим бившу државу. Златибор, Јадран, Охрид, на Јахорини имам приватни посао - прича Бојан.

Српски ватерполисти, хрватски рукометаши, словеначки скијаши... Да је остала Југославија, били бисмо спортска велесила?

- То је хипотетичко питање на које нико не може дати одговор, али свакако да су спортисти са овог поднебља генијални. Ми смо доказ да мале нације искачу изнад просека. Спортисти се нису питали кад се заједничка земља распадала. Држим палчеве и срце ми брже игра када гледам појединце и репрезентације држава бивше Југославије.

Споменусте Стенмарка, били сте велики ривали међу слаломашким капијама. Данас?

- Стенмарк, Ђиралдели, Венцел моји су велики пријатељи. Лети се виђамо на голф теренима а зими на скијашким стазама. Зову нас као промотере великих такмичења. Подсетимо се на дане кад смо јурили медаље и бодове у Светском купу.

Бојан Крижај данас?

- Последњу трку одвозио сам 1988. у Салбах-Хинтерглему. На задњим метрима стазе скинуо сам скије и ушетао кроз циљ. Сад бројим дане до одласка у званичну пензију. После скијашке каријере посветио сам се бизнису, имам компанију која се бави изворима обновљиве енергије. Време је да се активније вратим спорту који ме је прославио, наравно као рекреативац. н

Нновак Ђоковић је феноменалан

Југославија је имала најбоље спортисте света, али...

- Нико није био доминантан као данас Новак Ђоковић! Тај дечко је феноменалан! Највећа ми је мистерија како је такав великан светског спорта поникао из тако мале државе. Навијам за њега, као и цела Словенија. Он све зна - додаје Крижај.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар