Bojan Križaj: Ja sam nepopravljivi jugonostalgičar!

Skijanje je sport oko koga se vrti veliki novac, a i Slovenija i Srbija propuštaju veliku šansu da na tome profitiraju.

Ostali sportovi 05.09.2016 | 17:45
Bojan Križaj: Ja sam nepopravljivi jugonostalgičar!
Bojan Križaj, nekadašnji as slalomaških staza, nedavno je boravio u Srbiji, kada smo i razgovarali o sportu, skijanju, ali i o Novaku Đokoviću.

- Skijanje može da bude značajan izvor prihoda i za Srbiju. Nismo naučili da iskoristimo iskustva Austrije, finansijski temelj ove države su ski-centri. Kopaoniku nedostaje infrastruktura da bi bio kao Vengen, Kicbil – kaže Križaj.

Osam puta je pobeđivao na trkama za Svetski kup, dva puta nastupao na Zimskim olimpijskim igrama. U Lejk Plesidu 1980. za dve stotinke mu je izmaklo olimpijsko zlato, osvojio je srebro na Svetskom prvenstvu 1982. u Šladmingu... Bojan Križaj – nekada je bio sinonim za jugoslovensko skijanje i utabao put onima koji su dolazili posle njega.

- Skijao sam u vreme zajedničke države i ponosam sam na to. Moja generacija je digla ovaj sport iz nekog proseka i voleli su nas svi od Vardara do Triglava. Na krilima toga Hrvati su napravili veliki bum, a Slovenci nastavili napred. Petrovič, Strel, Kuralt, Franko cela moja generacija je potekla iz Slovenije, ali svi smo bili Jugosloveni. Jugonostalgičar sam, svake godine motorom obilazim bivšu državu. Zlatibor, Jadran, Ohrid, na Jahorini imam privatni posao - priča Bojan.

Srpski vaterpolisti, hrvatski rukometaši, slovenački skijaši... Da je ostala Jugoslavija, bili bismo sportska velesila?

- To je hipotetičko pitanje na koje niko ne može dati odgovor, ali svakako da su sportisti sa ovog podneblja genijalni. Mi smo dokaz da male nacije iskaču iznad proseka. Sportisti se nisu pitali kad se zajednička zemlja raspadala. Držim palčeve i srce mi brže igra kada gledam pojedince i reprezentacije država bivše Jugoslavije.

Spomenuste Stenmarka, bili ste veliki rivali među slalomaškim kapijama. Danas?

- Stenmark, Điraldeli, Vencel moji su veliki prijatelji. Leti se viđamo na golf terenima a zimi na skijaškim stazama. Zovu nas kao promotere velikih takmičenja. Podsetimo se na dane kad smo jurili medalje i bodove u Svetskom kupu.

Bojan Križaj danas?

- Poslednju trku odvozio sam 1988. u Salbah-Hinterglemu. Na zadnjim metrima staze skinuo sam skije i ušetao kroz cilj. Sad brojim dane do odlaska u zvaničnu penziju. Posle skijaške karijere posvetio sam se biznisu, imam kompaniju koja se bavi izvorima obnovljive energije. Vreme je da se aktivnije vratim sportu koji me je proslavio, naravno kao rekreativac. n

Nnovak Đoković je fenomenalan

Jugoslavija je imala najbolje sportiste sveta, ali...

- Niko nije bio dominantan kao danas Novak Đoković! Taj dečko je fenomenalan! Najveća mi je misterija kako je takav velikan svetskog sporta ponikao iz tako male države. Navijam za njega, kao i cela Slovenija. On sve zna - dodaje Križaj.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar