Хрватски шпијун у Србији је официр Српске?

У сарадњи Вишег јавног тужилаштва у Београду и Безбедносно-информативне агенције ухапшена једна особа због постојања сумње да је извршила кривично дело шпијунаже, саопштено је из Вишег јавног тужилаштва. Медији преносе да ухапшени ради за хрватску Војну сигурносно-обавештајну агенцију. "Вечерњи лист" пише да је реч о официру у пензији Чеди Чоловићу, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Србија 02.09.2016 | 22:04
Хрватски шпијун у Србији је официр Српске?
Реч је о лицу које има држављанство и Србије и Хрватске, до 1990. године је живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији, наведено је у саопштењу.

Осумњиченом је за наведено кривично дело одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу ради саслушања.

Тужилаштво ће у складу са својим Уставним и законским овлашћењима наставити поступање ради утврђивања свих околности наведеног догађаја, водећи рачуна о заштити виталних интереса Србије, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи које чине обележја тог кривичног дела у оквиру својих законских овлашћења.

Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања, јавност ће о томе бити благовремено обавештена, додаје се у саопштењу.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва Татјана Секулић раније данас је потврдила РТС-у да је у сарадњи тог тужилаштва и БИА ухапшена једна особа.

Хрватски портал Индекс сазнаје да је ухапшени агент радио за хрватску Војну сигурносно-обавештајну агенцију.

Како наводе, током протеклих месеци, па чак и година, ухапшени је у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој домицилној служби, дакле ВСОА, могли бити од посебног интереса.

Конкретно, сазнаје Индекс, у последње време бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути казнени прогон због дела почињених током домовинског рата, као и организацијом и односима у српској војсци, а под мерама својих српских колега налази се већ месецима.

"Српске службе већ неко време прате дотичног и прикупљају информације о њему. Познато је где се тачно налазио, у којим местима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту", каже Индексов извор. 

У Хрватској се о овом случају још нико није званично огласио.

Међутим, Вечерњи лист је на свом сајту објавио да је реч о 57-годишњем Чеди Чоловићу, официру у пензији Републике Српске, који је ухапшен док је бежао у Хрватску.

Позивајући се на изворе из Београда, загребачки лист пише да је ухапшени оптужен да је годинама Загребу преносио податке из Београда и да су због њега најмање деветорица Срба оптужена за ратне злочине.

Извор: РТС/Новости/Индекс/Вечерњи лист

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

X

02.09.2016 20:25

Ста реце: оффицер РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

002

02.09.2016 20:47

ДОБРО ПА НИЈЕ МУСЛИМАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

02.09.2016 20:51

Баја дај неки референдум да спасимо Цеду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дешава се

02.09.2016 22:16

Ма да, тип је дјеловао по дубини.

ОДГОВОРИТЕ