Hrvatski špijun u Srbiji je oficir Srpske?

U saradnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Bezbednosno-informativne agencije uhapšena jedna osoba zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo špijunaže, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva. Mediji prenose da uhapšeni radi za hrvatsku Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju. "Večernji list" piše da je reč o oficiru u penziji Čedi Čoloviću, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Srbija 02.09.2016 | 22:04
Hrvatski špijun u Srbiji je oficir Srpske?
Reč je o licu koje ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske, do 1990. godine je živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičenom je za navedeno krivično delo određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja.

Tužilaštvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima nastaviti postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Srbije, a sve u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obeležja tog krivičnog dela u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Nakon sprovedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Tatjana Sekulić ranije danas je potvrdila RTS-u da je u saradnji tog tužilaštva i BIA uhapšena jedna osoba.

Hrvatski portal Indeks saznaje da je uhapšeni agent radio za hrvatsku Vojnu sigurnosno-obaveštajnu agenciju.

Kako navode, tokom proteklih meseci, pa čak i godina, uhapšeni je u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle VSOA, mogli biti od posebnog interesa.

Konkretno, saznaje Indeks, u poslednje vreme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jeste ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog dela počinjenih tokom domovinskog rata, kao i organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod merama svojih srpskih kolega nalazi se već mesecima.

"Srpske službe već neko vreme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gde se tačno nalazio, u kojim mestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", kaže Indeksov izvor. 

U Hrvatskoj se o ovom slučaju još niko nije zvanično oglasio.

Međutim, Večernji list je na svom sajtu objavio da je reč o 57-godišnjem Čedi Čoloviću, oficiru u penziji Republike Srpske, koji je uhapšen dok je bežao u Hrvatsku.

Pozivajući se na izvore iz Beograda, zagrebački list piše da je uhapšeni optužen da je godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine.

Izvor: RTS/Novosti/Indeks/Večernji list

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

X

02.09.2016 20:25

Sta rece: officer RS?

ODGOVORITE
Name

002

02.09.2016 20:47

DOBRO PA NIJE MUSLIMAN

ODGOVORITE
Name

Refa

02.09.2016 20:51

Baja daj neki referendum da spasimo Cedu!

ODGOVORITE
Name

Dešava se

02.09.2016 22:16

Ma da, tip je djelovao po dubini.

ODGOVORITE