За алергичне на амброзију нема спаса у наредних десетак дана

Према предвиђању стручњака, концентрација ове биљке неколико је пута изнад дозвољених вредности, без тенденције смањивања.

Здравље 02.09.2016 | 07:46
За алергичне на амброзију нема спаса у наредних десетак дана
Средина лета и рана јесен период је најживописнијих боја али и највеће концентрације полена корова.

Скоро 40 одсто деце у Србији али и 20 одсто одраслих има неку врсту алергије а најчешће је то алергијски ринитис.

Из године у годину, све је више алергичних на амброзију, а тај број готово је једнак броју алергичних на гриње, које су деценијама уназад најчешћи узрок алергија. Ипак, ове године и незнатно мања концентрација полена у ваздуху у односу на прослу годину.

“ Оно што је упозорење за све алергицне особе, то је да се тек наредних дана очекују веће концентрације, када цветају ове гране, тако да суграђани који су алергични морају бити на својим терапијама и под надзором лекара”, изјавила је Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

Ако у околини нема амброзије, то не значи да нема и полена. Ветар може да пренесе полен и до 300 километара. Вец 13.година уназад највеће концентрације амброзије у Београду бележе се у првој недељи септембра. Киса, роса и падавине знатно смањују колицину полена у ваздуху.

“Од 4. и 5, па до половине септембра су критични дани, важне су те дневне концентрације, односно колико је поленових зрна било у прекограничној вредности. За Београд тренутно су то 5,6 пута изнад граничних вредности а за Војводину односно за мерна места која ми пратимо, те дневне вредности износе 500-600 зрна”, додала је Митровић.

С друге стране, без обзира на мању концентрацију полена у ваздуху, повећан је број пацијената који се жале на тегобе услед алергије.

“ Траже помоћ, јер имају симптоме алергијске кијавице који су везани управо за овај период цветања полена корова, и симптоми због којх се пацијенти јављају у наше ординације јесу типићни симптоми за алергијску кијавицу а то су појачано кијање,којање у серији појачана бистра секреција из носа, свраб у носу, свраб у очима ,понекад и запушеност носа, што је неки сигнал да је можда у овом периоду због актуелног цветања полена корова, реч управо о алергијској кијавици”, каже Александра Плавшић, алерголог КЦС.

Сви полени су подједнако опасни, кажу стручњаци. Засигурно је најјачи алерген - амброзија. Једина три месеца без алергија су новембар, децембар и јануар. Лети, док су температуре високе и има мало кише, концентрације полена су највеће. Загађеност ваздуха такође погодује појачаном утицају активности полена.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Т

03.09.2016 05:44

Имам ресење Ставите марамицу / газу само преко носа

ОДГОВОРИТЕ