Za alergične na ambroziju nema spasa u narednih desetak dana

Prema predviđanju stručnjaka, koncentracija ove biljke nekoliko je puta iznad dozvoljenih vrednosti, bez tendencije smanjivanja.

Zdravlje 02.09.2016 | 07:46
Za alergične na ambroziju nema spasa u narednih desetak dana
Sredina leta i rana jesen period je najživopisnijih boja ali i najveće koncentracije polena korova.

Skoro 40 odsto dece u Srbiji ali i 20 odsto odraslih ima neku vrstu alergije a najčešće je to alergijski rinitis.

Iz godine u godinu, sve je više alergičnih na ambroziju, a taj broj gotovo je jednak broju alergičnih na grinje, koje su decenijama unazad najčešći uzrok alergija. Ipak, ove godine i neznatno manja koncentracija polena u vazduhu u odnosu na proslu godinu.

“ Ono što je upozorenje za sve alergicne osobe, to je da se tek narednih dana očekuju veće koncentracije, kada cvetaju ove grane, tako da sugrađani koji su alergični moraju biti na svojim terapijama i pod nadzorom lekara”, izjavila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena. Vetar može da prenese polen i do 300 kilometara. Vec 13.godina unazad najveće koncentracije ambrozije u Beogradu beleže se u prvoj nedelji septembra. Kisa, rosa i padavine znatno smanjuju kolicinu polena u vazduhu.

“Od 4. i 5, pa do polovine septembra su kritični dani, važne su te dnevne koncentracije, odnosno koliko je polenovih zrna bilo u prekograničnoj vrednosti. Za Beograd trenutno su to 5,6 puta iznad graničnih vrednosti a za Vojvodinu odnosno za merna mesta koja mi pratimo, te dnevne vrednosti iznose 500-600 zrna”, dodala je Mitrović.

S druge strane, bez obzira na manju koncentraciju polena u vazduhu, povećan je broj pacijenata koji se žale na tegobe usled alergije.

“ Traže pomoć, jer imaju simptome alergijske kijavice koji su vezani upravo za ovaj period cvetanja polena korova, i simptomi zbog kojh se pacijenti javljaju u naše ordinacije jesu tipićni simptomi za alergijsku kijavicu a to su pojačano kijanje,kojanje u seriji pojačana bistra sekrecija iz nosa, svrab u nosu, svrab u očima ,ponekad i zapušenost nosa, što je neki signal da je možda u ovom periodu zbog aktuelnog cvetanja polena korova, reč upravo o alergijskoj kijavici”, kaže Aleksandra Plavšić, alergolog KCS.

Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Zasigurno je najjači alergen - ambrozija. Jedina tri meseca bez alergija su novembar, decembar i januar. Leti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije polena su najveće. Zagađenost vazduha takođe pogoduje pojačanom uticaju aktivnosti polena.

B 92
foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

T

03.09.2016 05:44

Imam resenje Stavite maramicu / gazu samo preko nosa

ODGOVORITE