Лијек за Алцхајмерову болест никад ближи

Научници су открили антитело које скоро у потпуности делује на видљиве знакове Алцхајмерове болести, преноси Индепендент.

Здравље 02.09.2016 | 07:43
Лијек за Алцхајмерову болест никад ближи
Пацијентима су даване дозе антитела, званог “адуканумаб” (енг. “адуцанумаб”), током годину дана, и како се чини, скупљања на мозгу која се стварају код пацијената с Алцхајмеровом болешћу, повукла су се код оних пацијената који су добијали највеће дозе лека.

Научници такође кажу да се пацијенти показали успоравање слабљења когнитивних функција.

Уколико се ови резултати потврде на већим клиничким испитивањима која су већ почела да се спроводе у свету, то би, према научницима, био веома значајан пробој у напорима за спречавање Алцхајмерове болести.

"Ако упоредимо ову са другим студијама које су објављене у прошлости, дејство овог лека је јединствено", рекао је један од истраживача, професор на Универзитету у Цириху, Роџер Нич.

Професор Ерик Рејман са Универзитета у Аризони ипак упозорава: “Иако су ова открића охрабрујућа, она нису коначна. Било би мудро сачекати са проценом користи које ово антитело има на когнитивне функције све до објаве резултата већих клиничких испитивања.”

Истраживачи су такође открили неке нуспојаве, као што је главобоља.

Студија, коју су спровели научници из фармацеутских компанија Биоген и Неуримјун, изазвала је велико интересовање код стручњака у тој области.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар