Lijek za Alchajmerovu bolest nikad bliži

Naučnici su otkrili antitelo koje skoro u potpunosti deluje na vidljive znakove Alchajmerove bolesti, prenosi Independent.

Zdravlje 02.09.2016 | 07:43
Lijek za Alchajmerovu bolest nikad bliži
Pacijentima su davane doze antitela, zvanog “adukanumab” (eng. “aducanumab”), tokom godinu dana, i kako se čini, skupljanja na mozgu koja se stvaraju kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću, povukla su se kod onih pacijenata koji su dobijali najveće doze leka.

Naučnici takođe kažu da se pacijenti pokazali usporavanje slabljenja kognitivnih funkcija.

Ukoliko se ovi rezultati potvrde na većim kliničkim ispitivanjima koja su već počela da se sprovode u svetu, to bi, prema naučnicima, bio veoma značajan proboj u naporima za sprečavanje Alchajmerove bolesti.

"Ako uporedimo ovu sa drugim studijama koje su objavljene u prošlosti, dejstvo ovog leka je jedinstveno", rekao je jedan od istraživača, profesor na Univerzitetu u Cirihu, Rodžer Nič.

Profesor Erik Rejman sa Univerziteta u Arizoni ipak upozorava: “Iako su ova otkrića ohrabrujuća, ona nisu konačna. Bilo bi mudro sačekati sa procenom koristi koje ovo antitelo ima na kognitivne funkcije sve do objave rezultata većih kliničkih ispitivanja.”

Istraživači su takođe otkrili neke nuspojave, kao što je glavobolja.

Studija, koju su sproveli naučnici iz farmaceutskih kompanija Biogen i Neurimjun, izazvala je veliko interesovanje kod stručnjaka u toj oblasti.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar