Ово је једини пут до усамљеног села на врху планине

Село Гуољанг на планинама Тајханг у Кини налази се на висини од 1.700 метара, а једини пут до цивилизације је тунел који су становници сами ископали у стеновитој литици.

Путовања 02.09.2016 | 07:39
Ово је једини пут до усамљеног села на врху планине
Замислите да живите на врху литице на висини преко 1.700 метара, а једини пут који постоји су 720 степеника. Тако је 600 година изгледао живот становника у кинеском селу Гуољанг.

Упркос грубом природном окружењу, локални становници су сами ископали тунел у планини како би олакшали себи прилаз и комуникацију са цивилизацијом.

Село Гуољанг на планинама Тајханг, које се налазе у централној кинеској провинцији Хенан, привукло је пажњу медија највише због фасцинантног тунела дугог 1,2 километара.

У селу је скоро 600 година била мала група ратара, којима је једини пут представљало 720 камених степеника на око 200 метара високој литици.

Како би унапредили услове за живот, 13 становника је крајем 1960. одлучило да у стеновитој литици испод села ископа тунел.

Предвођени Шеном Мингсином, тадашњим главним човеком у селу, ратари су продали козе и биљке и купили чекиће и челични алат.

Тунел је након четири године завршен и 1972. године је коначно отворен за јавност.

Као једна од најусамљенијих дестинација у Кини, село има 83 породице са укупном популацијом од 329 људи.


Б 92
фото: yоу тубе

Коментари / 0

Оставите коментар