Ovo je jedini put do usamljenog sela na vrhu planine

Selo Guoljang na planinama Tajhang u Kini nalazi se na visini od 1.700 metara, a jedini put do civilizacije je tunel koji su stanovnici sami iskopali u stenovitoj litici.

Putovanja 02.09.2016 | 07:39
Ovo je jedini put do usamljenog sela na vrhu planine
Zamislite da živite na vrhu litice na visini preko 1.700 metara, a jedini put koji postoji su 720 stepenika. Tako je 600 godina izgledao život stanovnika u kineskom selu Guoljang.

Uprkos grubom prirodnom okruženju, lokalni stanovnici su sami iskopali tunel u planini kako bi olakšali sebi prilaz i komunikaciju sa civilizacijom.

Selo Guoljang na planinama Tajhang, koje se nalaze u centralnoj kineskoj provinciji Henan, privuklo je pažnju medija najviše zbog fascinantnog tunela dugog 1,2 kilometara.

U selu je skoro 600 godina bila mala grupa ratara, kojima je jedini put predstavljalo 720 kamenih stepenika na oko 200 metara visokoj litici.

Kako bi unapredili uslove za život, 13 stanovnika je krajem 1960. odlučilo da u stenovitoj litici ispod sela iskopa tunel.

Predvođeni Šenom Mingsinom, tadašnjim glavnim čovekom u selu, ratari su prodali koze i biljke i kupili čekiće i čelični alat.

Tunel je nakon četiri godine završen i 1972. godine je konačno otvoren za javnost.

Kao jedna od najusamljenijih destinacija u Kini, selo ima 83 porodice sa ukupnom populacijom od 329 ljudi.


B 92
foto: you tube

Komentari / 0

Ostavite komentar