Сарајево незадовољно ставом Србије

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас да изостанак притиска Србије на ентитетске власти да одустану од референдума није неочекиван потез, иако Србија, каже, има обавезу да се супротстави антидејтонским активностима.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 22:37
Сарајево незадовољно ставом Србије
Он је рекао да је уверен да "очување поретка успостављеног Дејтонским мировним споразумом представља заједнички интерес БиХ и Србије, односно реалан основ за очување регионалне стабилности и мира, који је свима неопходан оквир за напредак”, рекао је Изетбеговић.

Упитан да коментарише чињеницу да Србија ипак није ни зауставила Милорада Додика у намери да одржи референдум, Изетбеговић је рекао да Србија има обавезу да одржи имплементацију Дејтонског мировног споразума.

Сарајево незадовољно, Србија да тражи неодржавање референдума

Сарајево није задовољно данашњим ставом државног врха Србије о референдуму у Републици Српској и очекује да Београд "јасно затражи неодржавање референдума".

Сви медији у БиХ на ударним местима пренели су вест да Србија није подржзала референдум у РС, али не спомињу део из заједничке изјаве председника и премијера Томислава Николића и Александра Вучића да исто тако Србија неће ни на који начин утицати на легитимне политичке представнике Срба да промене свој став.

Из Странке демократске акције Бакира Изетбеговића свеједно поручују да је Србија начинила добар потез, али не и довољан.

Потребно је, сматрају, да Србија од РС јасно затражи неодржавање референдума, који је у РС заказан за 25. септембар.

"Нужно је да власти Србије јасно кажу да су против референдума и да затраже његово неодржавање", истичу из СДА, пенео је Клиx.ба.

Наводе да је Република Србија као наследник Савезне Републике Југославије, која је потписала Дејтонски мировни споразум дужна да штити и подржава споразум и да својим деловањем, не мешањући се у унутрашње ствари БиХ, уклања "антидејтонске активности".

"СДА поново позива међународну заједнцу да испуни своје обавезе из Дејтонског мировног споразума и одлуку о референдуму стави ван снаге. Такођер, позивамо институције државе Босне и Херцеговине, прије свега Уставни суд БиХ те правосудне органе, да на адекватан начин заштите суверенитет и територијални интегритет БиХ", наводи се у саопштењу СДА.

Према извештају специјалног извештача сарајевског Дневног аваза, председник РС Милорад Додик изјавио је након састанка са српским државним врхом да се Србија неће мешати, нити оспоравати најављени референдум.

“На нама је да оценимо све опасности и проблеме које могу да изазову одлуке које доносимо ми у Републици Српској”, рекао је Додик новинарима, те додао:

“На нама је одговорност, наравно, у вези са свим одлукама у Републици Српској. Република Српска сматра да све што чини, чини у складу са законима и да постоји одређена спекулација везано за права и оно што остаје Дан Репбулике Српске”.

Медији у БиХ преносе иИ изјаву српског члана Председнуштва БиХ Младена Иванића који је рекао да је 9. јануар био И остаће један од кључних датума за српски народ у БиХ.

Босански медији истичу Иванићеву изјаву да он није надлежан за одлуку о одржавању референдума, већ да је то у надлежности институција РС.

БиХ међи преносе и да је опозициони лидер Младен Босић забринут могућим "заоштравањем стања, које би измакло контроли и које би нас, практично, вратило двадесет година уназад”.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Реплиq

01.09.2016 20:42

Бакире срећо, а што ти не повуче апелацију Уставном Суду о дану РС? Све је ово од тебе потекло г....

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак рс

02.09.2016 05:56

А сто да ја славим 9 јануар када ви славите православни празник... испаст це да ја муслиман славим православни празник. надјите неки други датум па да сви славимо НЕвјерски дан републике!

Name

ре.босњак

02.09.2016 09:02

Ниси ти муслиман,ти си босњак,тако си се на попису изјаснио.А сто се тице дана РС,ниста не мјењамо,јер ми Срби сваки дан несто славимо,купи ил позајми Црквени календар па цес видјети,који год дан да славимо вама це сметати тако да се и не трудимо да вам удоваљамо

Name

Терор

02.09.2016 13:37

Ето ти цес му реци ста је и како се изјаснио, везе немас,..само се бламирас

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

04.09.2016 21:26

@босњак рс Не смета теби Свети Стефан као муслиману, теби смета дан Републике Српске, као што ти смета и сама Република Српска, Срби и тд... У том грму чучи Бакир

Name

Бонд

01.09.2016 20:50

Није 92 треба бити паметан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америхо Веспуци

01.09.2016 22:38

Ста сте се уср.ли, неце бити рата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

02.09.2016 05:34

Треба Изетбеговић да повуче своју апелацију уставном суду БиХ о дану РСа. Наводно њему смета св. Стефан. Ако то он не уради могла би СПЦ да премјести св.Стефан на 10 Јануар и тако избјегну потребу за референдумом. Св. Стефан би могао стајати у календару 10 тог а вјерници који славе и даље би могли славити по старом датуму. Тада би Изетбеговић био накоутиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

02.09.2016 06:31

Каква је то вера која мења своје званицне датуме... вецу глупост нисам никад цуо у зивоту!

Name

Зворник Рс

02.09.2016 06:53

Ниста не мјењамо па да сав свијет удари на нас

Name

Вожд

02.09.2016 05:45

Ја не знам људи јел ин луд ил се прави блесав,треба му дати да прочита Дејтонски споразум да не соли нуком памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиједи Ит

02.09.2016 12:28

Биће опет свашта ако богда.

Name

Вожд

02.09.2016 12:41

Бог се пише великим словом

Name

Питам се

04.09.2016 06:50

Да ли је икада "Сарајево" било задовољно икаквим српским потезом до или преко реке Дрине?

ОДГОВОРИТЕ