Sarajevo nezadovoljno stavom Srbije

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da izostanak pritiska Srbije na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez, iako Srbija, kaže, ima obavezu da se suprotstavi antidejtonskim aktivnostima.

Bosna i Hercegovina 01.09.2016 | 22:37
Sarajevo nezadovoljno stavom Srbije
On je rekao da je uveren da "očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak”, rekao je Izetbegović.

Upitan da komentariše činjenicu da Srbija ipak nije ni zaustavila Milorada Dodika u nameri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obavezu da održi implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sarajevo nezadovoljno, Srbija da traži neodržavanje referenduma

Sarajevo nije zadovoljno današnjim stavom državnog vrha Srbije o referendumu u Republici Srpskoj i očekuje da Beograd "jasno zatraži neodržavanje referenduma".

Svi mediji u BiH na udarnim mestima preneli su vest da Srbija nije podržzala referendum u RS, ali ne spominju deo iz zajedničke izjave predsednika i premijera Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da isto tako Srbija neće ni na koji način uticati na legitimne političke predstavnike Srba da promene svoj stav.

Iz Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića svejedno poručuju da je Srbija načinila dobar potez, ali ne i dovoljan.

Potrebno je, smatraju, da Srbija od RS jasno zatraži neodržavanje referenduma, koji je u RS zakazan za 25. septembar.

"Nužno je da vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje", ističu iz SDA, peneo je Klix.ba.

Navode da je Republika Srbija kao naslednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum dužna da štiti i podržava sporazum i da svojim delovanjem, ne mešanjući se u unutrašnje stvari BiH, uklanja "antidejtonske aktivnosti".

"SDA ponovo poziva međunarodnu zajedncu da ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluku o referendumu stavi van snage. Također, pozivamo institucije države Bosne i Hercegovine, prije svega Ustavni sud BiH te pravosudne organe, da na adekvatan način zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH", navodi se u saopštenju SDA.

Prema izveštaju specijalnog izveštača sarajevskog Dnevnog avaza, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom da se Srbija neće mešati, niti osporavati najavljeni referendum.

“Na nama je da ocenimo sve opasnosti i probleme koje mogu da izazovu odluke koje donosimo mi u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima, te dodao:

“Na nama je odgovornost, naravno, u vezi sa svim odlukama u Republici Srpskoj. Republika Srpska smatra da sve što čini, čini u skladu sa zakonima i da postoji određena spekulacija vezano za prava i ono što ostaje Dan Repbulike Srpske”.

Mediji u BiH prenose iI izjavu srpskog člana Predsednuštva BiH Mladena Ivanića koji je rekao da je 9. januar bio I ostaće jedan od ključnih datuma za srpski narod u BiH.

Bosanski mediji ističu Ivanićevu izjavu da on nije nadležan za odluku o održavanju referenduma, već da je to u nadležnosti institucija RS.

BiH međi prenose i da je opozicioni lider Mladen Bosić zabrinut mogućim "zaoštravanjem stanja, koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas, praktično, vratilo dvadeset godina unazad”.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Repliq

01.09.2016 20:42

Bakire srećo, a što ti ne povuče apelaciju Ustavnom Sudu o danu RS? Sve je ovo od tebe poteklo g....

ODGOVORITE
Name

bosnjak rs

02.09.2016 05:56

A sto da ja slavim 9 januar kada vi slavite pravoslavni praznik... ispast ce da ja musliman slavim pravoslavni praznik. nadjite neki drugi datum pa da svi slavimo NEvjerski dan republike!

Name

re.bosnjak

02.09.2016 09:02

Nisi ti musliman,ti si bosnjak,tako si se na popisu izjasnio.A sto se tice dana RS,nista ne mjenjamo,jer mi Srbi svaki dan nesto slavimo,kupi il pozajmi Crkveni kalendar pa ces vidjeti,koji god dan da slavimo vama ce smetati tako da se i ne trudimo da vam udovaljamo

Name

Teror

02.09.2016 13:37

Eto ti ces mu reci sta je i kako se izjasnio, veze nemas,..samo se blamiras

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

04.09.2016 21:26

@босњак рс Не смета теби Свети Стефан као муслиману, теби смета дан Републике Српске, као што ти смета и сама Република Српска, Срби и тд... У том грму чучи Бакир

Name

Bond

01.09.2016 20:50

Nije 92 treba biti pametan

ODGOVORITE
Name

Ameriho Vespuci

01.09.2016 22:38

Sta ste se usr.li, nece biti rata....

ODGOVORITE
Name

Boris

02.09.2016 05:34

Treba Izetbegović da povuče svoju apelaciju ustavnom sudu BiH o danu RSa. Navodno njemu smeta sv. Stefan. Ako to on ne uradi mogla bi SPC da premjesti sv.Stefan na 10 Januar i tako izbjegnu potrebu za referendumom. Sv. Stefan bi mogao stajati u kalendaru 10 tog a vjernici koji slave i dalje bi mogli slaviti po starom datumu. Tada bi Izetbegović bio nakoutiran.

ODGOVORITE
Name

bole

02.09.2016 06:31

Kakva je to vera koja menja svoje zvanicne datume... vecu glupost nisam nikad cuo u zivotu!

Name

Zvornik Rs

02.09.2016 06:53

Nista ne mjenjamo pa da sav svijet udari na nas

Name

Вожд

02.09.2016 05:45

Ја не знам људи јел ин луд ил се прави блесав,треба му дати да прочита Дејтонски споразум да не соли нуком памет

ODGOVORITE
Name

Sijedi It

02.09.2016 12:28

Biće opet svašta ako bogda.

Name

Вожд

02.09.2016 12:41

Бог се пише великим словом

Name

Pitam se

04.09.2016 06:50

Da li je ikada "Sarajevo" bilo zadovoljno ikakvim srpskim potezom do ili preko reke Drine?

ODGOVORITE