Одлази Маса: Вјечити жал због Сингапура...!

Бразилски возач уочи трке у Монци, инспирисан сличним потезом Михаела Шумахера, објавио одлуку о повлачењу из Формуле 1.

Остали спортови 02.09.2016 | 22:45
Одлази Маса: Вјечити жал због Сингапура...!
Фелипе Маса (35) на крају ове сезоне ће престати да се такмичи у Формули 1, после 15 година наступа за Заубер, Ферари и Вилијамс.

Победио је на 11 гран при трка и забележио 41 пласман на подијум, али ће се повући без титуле шампиона, коју верује да је заслужио да освоји 2008. године.

Луис Хамилтон тада је тријумфовао са бодом више од Масе у генералном пласману, а Бразилац је кључне бодове испустио на првој ноћној трци у Сингапуру, коју је завршио на 13. месту.

Маса је почео ту трку са "пол" позиције, али је удес Нелсона Пикеа јуниора, за који се касније испоставило да је био испланиран од стране челних људи Реноа и срачунат да помогне Фернанду Алонсу, проузроковао серију инцидената.

"Да се то није догодило, знам да бих постао шампион. Још теже ми је да се помирим са тим када знам да кривица није била ни на мени, ни на мом тиму. Урадио сам шта сам могао у преосталим тркама, изгубио титулу за један бод, али нисам имао за чиме да жалим. Када сам касније сазнао шта се десило, болело ме је много више", написао је Маса у ексклузивној колумни на сајту "Моторспорт".

Бразилац је открио да је одлуку о повлачењу "темпирао" уочи недељне трке за Велику награду Италије, како би опонашао легендарног Михаела Шумахера. Немац је свој први одлазак са стазе (на коју ће се вратити 2010) саопштио такође у Монци, пре 10 година.

Њих двојица су 2006. били колеге у Ферарију. Маса је за сезону 2007. требало да уступи место Кимију Раиконену, али му је Шумахер својим потезом омогућио да остане у екипи "црног коња", за коју је онда возио све до краја 2013.

Маса је у својој колумни признао да је Шумахер био возач који је на њега извршио највећи утицај.

"Упркос овој одлуци, моја концентрација остаје пре свега усмерена на преосталих осам трка. Нећу одједном почети да се понашам као пензионер, већ ћу наставити да се тркам и борим за што бољи пласман. Даћу све од себе да екипа Вилијамса освоји четврто место у конкуренцији конструктора", поручио је он.

Иако се последња трка сезоне вози у Абу Дабију 27. новембра, у Масином календару је заокружен 13. новембар.

"Мој званични поздрав са Формулом 1 биће у Абу Дабију, али онај прави, емотивни опроштај, десиће се у Сао Паулу".

НЕСРЕЋА У БУДИМПЕШТИ

Највећа драма у Масиној каријери одиграла се на Хунгарорингу 2009, када га је током квалификација погодио у главу "отпадак" са болида Рубенса Барикела, након чега се забио у заштитну ограду сачињену од гума. У Будимпешти је оперисан и брзо отпуштен из болнице, иако се испрва мислило да му је живот угрожен. Касније му је, ради наставка каријере у Ф1, у главу уграђена титанијумска плочица.

Маса у актуелном шампионату заузима 10. место са 39 бодова из 13 трка. Најбоље резултате остварио је у Аустралији и Русији, где је био пети.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар