Без препрека за боље односе Срба и Хрвата

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је након разговора са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем да су заједнички изразили наду и уверење да ће српско-хрватски односи бити убудуће значајно бољи, те да суштинске препреке за такав развој ситуације на Балкану не постоје.

Босна и Херцеговина 01.09.2016 | 18:53
Без препрека за боље односе Срба и Хрвата
"Истина је да ми имамо различите погледе на догађаје из прошлости и тешко ћемо их мењати, али управо је зато важно да говоримо о односима у будућности", рекао је Вучић, додајући да се то постиже пре свега искреним разговором, али и добром економском сарадњом.

Та је сарадња и до сада била коректна, навео је премијер, поменувши суфицит који Србија има у ти односима, али и раст извоза за 7,9 одсто у првих пет месеци ове године.

"Желимо добре односе између Срба и Хрвата", поновио је Вучић, приметивши да су такви односи "увек лековити".

Нагласивши да ће се добра сарадња Срба и Хрвата у БиХ наставити, Вучић је приметио да је то нешто "добро и важно у време не баш завидне стабилности".

На састанку у Влади Србије Вучић је са Човићем разговарао о сарадњи и стабилности у региону.

На конференцији је речено да је превише нагласка стављено на једно питање, попут рефрендума, уместо на животна питања.

Вучић јер рекао да ово није време поделе Срба на хушкаче и издајнике, Србија је била и биће уз РС.

Како је навео, ништа нисмо одлучивали, стављени смо пред свршен чин, Српска је имала много карата које је могла да одигра.

Како је истакао, "ни криви ни дужни, не дирајући никога, довели смо се у невероватно дефанзивну ситуацију да се бранимо од јутра до сутра, али ћемо изаћи из те ситуације заједно са РС."

Раније данас премијер Вучић се, заједно са председником Томиславом Николићем, састао са политичким лидерима Срба из Републике Српске, поводом кроизе изазване најавом референдума у Српској и негативних реакција међународне заједнице.

Николић и Вучић су поручили да нису пружили подршку одржавању референдума, али ни на који начин нису желели ни да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних ставова политичара у РС.

Човић: Односи Срба и Хрвата врло брзо неће бити напети

Човић је оценио да односи између Србије и Хрватске врло брзо више неће бити напети, указујући да ће у тој земљи наредне недеље бити завршена предизборна кампања.

Он је, одговарајући на питање новинара у Влади Србије након састанка са премијером Александром Вучићем, истакао да су многи дизањем напетости добијали политичке поене и функције.

"Зато то не бих коментарисао. А и моја је обавеза да бринем о Хрватима у БиХ, а односи између Срба и Хрвата у Хрватској ће врло брзо бити много бољи, и доћи ће на своје место", рекао је Човић.

Он је навео да овај простор има будућност, као и да има много ствари везују народе на овим просторима, и изразио наду да неће бити много оних који нас раздвајају.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Професор

01.09.2016 16:58

Исти сте обојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

01.09.2016 17:24

Добро је што су ријешили проблеме измедју Србије и Хрватске.Јесте да нисам знао да су прошли избори у Хрватској и да је сад тамо Човић премијер али ћовјек се учи док је жив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.09.2016 17:56

Хахахс и мени ово цудно. Цовицу дати нобелову награду за мир. Ја мислијо Хрватска је матица Хрвата кад оно испаде да је Херцеговина матица Хрвата. Ево ја као Босњак дао би му вецинска Хрватска села и градове да пребаци у Р.Србску. Само да га се ријесимо! Нек нам Р.Србска буде јос веца. Јер тај Федерацији само узима паре а ниста у њу не улазе!

Name

Односи

01.09.2016 18:19

Овај се мало забунио, Човић је члан Предсједништва БиХ а не Хрватске :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мн

01.09.2016 18:30

ово ми несто лици на карадјордјево,бец,91.-92.док сесељ саље љубавне поруке колинди,дациц и милановиц се труде показати цији су мисици веци,добија се од пријатеља моцно орузје за недај бозе,ова двојица прицају о мајци терези,далај лами и иви андрицу??????

ОДГОВОРИТЕ