Bez prepreka za bolje odnose Srba i Hrvata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem da su zajednički izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

Bosna i Hercegovina 01.09.2016 | 18:53
Bez prepreka za bolje odnose Srba i Hrvata
"Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih menjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti", rekao je Vučić, dodajući da se to postiže pre svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Ta je saradnja i do sada bila korektna, naveo je premijer, pomenuvši suficit koji Srbija ima u ti odnosima, ali i rast izvoza za 7,9 odsto u prvih pet meseci ove godine.

"Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata", ponovio je Vučić, primetivši da su takvi odnosi "uvek lekoviti".

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primetio da je to nešto "dobro i važno u vreme ne baš zavidne stabilnosti".

Na sastanku u Vladi Srbije Vučić je sa Čovićem razgovarao o saradnji i stabilnosti u regionu.

Na konferenciji je rečeno da je previše naglaska stavljeno na jedno pitanje, poput refrenduma, umesto na životna pitanja.

Vučić jer rekao da ovo nije vreme podele Srba na huškače i izdajnike, Srbija je bila i biće uz RS.

Kako je naveo, ništa nismo odlučivali, stavljeni smo pred svršen čin, Srpska je imala mnogo karata koje je mogla da odigra.

Kako je istakao, "ni krivi ni dužni, ne dirajući nikoga, doveli smo se u neverovatno defanzivnu situaciju da se branimo od jutra do sutra, ali ćemo izaći iz te situacije zajedno sa RS."

Ranije danas premijer Vučić se, zajedno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, sastao sa političkim liderima Srba iz Republike Srpske, povodom kroize izazvane najavom referenduma u Srpskoj i negativnih reakcija međunarodne zajednice.

Nikolić i Vučić su poručili da nisu pružili podršku održavanju referenduma, ali ni na koji način nisu želeli ni da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih stavova političara u RS.

Čović: Odnosi Srba i Hrvata vrlo brzo neće biti napeti

Čović je ocenio da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne nedelje biti završena predizborna kampanja.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije.

"Zato to ne bih komentarisao. A i moja je obaveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mesto", rekao je Čović.

On je naveo da ovaj prostor ima budućnost, kao i da ima mnogo stvari vezuju narode na ovim prostorima, i izrazio nadu da neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Profesor

01.09.2016 16:58

Isti ste obojica

ODGOVORITE
Name

bbb

01.09.2016 17:24

Dobro je što su riješili probleme izmedju Srbije i Hrvatske.Jeste da nisam znao da su prošli izbori u Hrvatskoj i da je sad tamo Čović premijer ali ćovjek se uči dok je živ.

ODGOVORITE
Name

re

01.09.2016 17:56

Hahahs i meni ovo cudno. Covicu dati nobelovu nagradu za mir. Ja mislijo Hrvatska je matica Hrvata kad ono ispade da je Hercegovina matica Hrvata. Evo ja kao Bosnjak dao bi mu vecinska Hrvatska sela i gradove da prebaci u R.Srbsku. Samo da ga se rijesimo! Nek nam R.Srbska bude jos veca. Jer taj Federaciji samo uzima pare a nista u nju ne ulaze!

Name

Odnosi

01.09.2016 18:19

Ovaj se malo zabunio, Čović je član Predsjedništva BiH a ne Hrvatske :)

ODGOVORITE
Name

mn

01.09.2016 18:30

ovo mi nesto lici na karadjordjevo,bec,91.-92.dok seselj salje ljubavne poruke kolindi,dacic i milanovic se trude pokazati ciji su misici veci,dobija se od prijatelja mocno oruzje za nedaj boze,ova dvojica pricaju o majci terezi,dalaj lami i ivi andricu??????

ODGOVORITE