Мектић: Направљен највећи корак на пољу безбједности

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и директор канцеларије Европске полиције Ром Ваинврајт потписали су данас у
Сарајеву Споразум о стратешкој сарадњи БиХ и ЕУРОПОЛ-а чиме је омогућена размјена оперативних података између БиХ и полиција земаља чланица ЕУРОПОЛ-а, укључујући и личне податке о осумњиченим особама.

Босна и Херцеговина 31.08.2016 | 20:25
Мектић: Направљен највећи корак на пољу безбједности
"Ово је највећи корак БиХ на путу ка европским интеграцијама када је у питању сектор безбједности. На овај начин БиХ, односно њен безбједносни сектор - све полицијске агенције постају саставни дио европског полицијског система. Задовољни смо што ћемо бити у прилици да дамо допринос укупној европској безбједности", истакао је након потписивања Споразума министар безбједности Драган Мектић. Мектић додаје да ће споразум о сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом помоћи БиХ у борби против кључних безбједносних изазова, а то с:у тероризам, организовани криминал и корупција.

"БиХ ће имати приступ подацима ЕУРОПОЛ-овог центра за борбу против тероризма, који се између осталог бави и праћењем кретања бораца на страним ратиштима. Имамо огромну заједницу која укључује виш од 700 полицијских агенција из више од 40 земаља које сарађују са
ЕУРОПОЛ-ом. Тренутно је у нашој бази података 7,5 хиљада осумњичених, односно људи повезаних са тероризмом", истиче директор ЕУРОПОЛ-а Роб Ваинврајт и додаје:

"Увјерен сам да ће обавјештајни подаци и искуство које БиХ има у овој области допринијети још бољем и ефикаснијем раду. Заузврат, ЕУРОПОЛ ставља на располагање БиХ све капацитете како би помогли вашој земљи, вашем безбједносном сектору да заштити грађане и да се бори против тероризма и организованог криминала."

Директор канцеларије ЕУРОПОЛ-а истакао је да потписани споразум није само још један у низу правних споразума, већ споразум на оперативном нивоу који ће се бавити конкретним предметима из области безбједности.

На констатацију да министар безбједности Драган Мектић по некима није права особа са којом је требало потписати споразум јер би, наводно Мектић оперативне податке које добије од ЕУРОПОЛ-а могао да искористи у сврху политичког обрачуна са неистомишљеницима, директор ЕУРОПОЛ-а је одговорио да је на челу Европске полиције већ седам година, те да је потписао десетине оваквих споразума, али увијек са министром безбједности неке земље.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

31.08.2016 18:36

Који корак, црни Мектићу? Вехабије се шетају и вежбају, премијера Србије премлаћује руља, а ти причаш о некм корацима!

ОДГОВОРИТЕ