Mektić: Napravljen najveći korak na polju bezbjednosti

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i direktor kancelarije Evropske policije Rom Vainvrajt potpisali su danas u
Sarajevu Sporazum o strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a čime je omogućena razmjena operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući i lične podatke o osumnjičenim osobama.

Bosna i Hercegovina 31.08.2016 | 20:25
Mektić: Napravljen najveći korak na polju bezbjednosti
"Ovo je najveći korak BiH na putu ka evropskim integracijama kada je u pitanju sektor bezbjednosti. Na ovaj način BiH, odnosno njen bezbjednosni sektor - sve policijske agencije postaju sastavni dio evropskog policijskog sistema. Zadovoljni smo što ćemo biti u prilici da damo doprinos ukupnoj evropskoj bezbjednosti", istakao je nakon potpisivanja Sporazuma ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Mektić dodaje da će sporazum o saradnji sa EUROPOL-om pomoći BiH u borbi protiv ključnih bezbjednosnih izazova, a to s:u terorizam, organizovani kriminal i korupcija.

"BiH će imati pristup podacima EUROPOL-ovog centra za borbu protiv terorizma, koji se između ostalog bavi i praćenjem kretanja boraca na stranim ratištima. Imamo ogromnu zajednicu koja uključuje viš od 700 policijskih agencija iz više od 40 zemalja koje sarađuju sa
EUROPOL-om. Trenutno je u našoj bazi podataka 7,5 hiljada osumnjičenih, odnosno ljudi povezanih sa terorizmom", ističe direktor EUROPOL-a Rob Vainvrajt i dodaje:

"Uvjeren sam da će obavještajni podaci i iskustvo koje BiH ima u ovoj oblasti doprinijeti još boljem i efikasnijem radu. Zauzvrat, EUROPOL stavlja na raspolaganje BiH sve kapacitete kako bi pomogli vašoj zemlji, vašem bezbjednosnom sektoru da zaštiti građane i da se bori protiv terorizma i organizovanog kriminala."

Direktor kancelarije EUROPOL-a istakao je da potpisani sporazum nije samo još jedan u nizu pravnih sporazuma, već sporazum na operativnom nivou koji će se baviti konkretnim predmetima iz oblasti bezbjednosti.

Na konstataciju da ministar bezbjednosti Dragan Mektić po nekima nije prava osoba sa kojom je trebalo potpisati sporazum jer bi, navodno Mektić operativne podatke koje dobije od EUROPOL-a mogao da iskoristi u svrhu političkog obračuna sa neistomišljenicima, direktor EUROPOL-a je odgovorio da je na čelu Evropske policije već sedam godina, te da je potpisao desetine ovakvih sporazuma, ali uvijek sa ministrom bezbjednosti neke zemlje.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.08.2016 18:36

Koji korak, crni Mektiću? Vehabije se šetaju i vežbaju, premijera Srbije premlaćuje rulja, a ti pričaš o nekm koracima!

ODGOVORITE