У Радињи данас одржан помен жртвама злочина

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Србац на Градском гробљу у Српцу одржан је парастос за 13 жртава фашистичког терора, који се догодио 29. августа 1941. године у шуми Радиња у Славонији.

Република Српска 30.08.2016 | 13:58
У Радињи данас одржан помен жртвама злочина
С циљем застрашивања српског народа, усташка власт је покупила тринаест најугледнијих људи из осам србачких села, одвела преко ријеке Саве у славонску шуму Радиње, гдје су на најсвирепији начин уморени без икакве кривице.

Упорним трагањем породица, а највише ангажовањем Милоша Скробоње и Драгољуба Дјајића, посмртни остаци су пронађени и 1976. године сахрањени у заједничку Спомен-гробницу на Градском гробљу у Српцу.

На спомен-плочи налазе се имена: Вељка Бабића (45) и Драгутина Вујановића (29) из Горње Лепенице, Бранка Глигорића (41), Чеде Љубојевића (21) и Жарка Трифуновића (21) из Ћукала, Ђорђја Ђајића (63) и Бошка Ђајића (40) из Ситнеша, Мирка Ђукића (38) из Срђевића, Ђорђа Јејинића (56) и Душана Пејаковића (33) из Српца, Вида Калајџића (27) и Живка Сладића (29) из Брезовљана и Милана Скробојње ( 37) из Пријебљега.

„Битно је да се помен одржава сваке године како жртве не би биле заборављене, јер уколико би биле заборављене, то би значило заборављање дијела наше историје која је света ствар нашег народа“, рекао је предсједник србачког СУБНОР-а Бранко Пивашевић.

Свијеће су запалиле и цвијеће положиле делегације потомака жртава злочина, СУБНОР-а, Општинске борачке организације и Општине Србац. Парастосу, који је служио свештеник Александар Кустурић, присуствовали су и начелник општине Драго Ћирић и предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић.

„Овај дан је значајан у историји наше општине, јер дајемо помен људима који су на силу, без икакве кривице одведени и погубљени само зато што су Срби“, рекао је Ћирић.

Предсједник Удружења Српчана из Бањалуке Драгољуб Ђајић, чији су отац и дјед такође убијени у Радињи, изразио је задовољство што ове недужне жртве нису заборављене.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар