U Radinji danas održan pomen žrtvama zločina

U organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a Srbac na Gradskom groblju u Srpcu održan je parastos za 13 žrtava fašističkog terora, koji se dogodio 29. avgusta 1941. godine u šumi Radinja u Slavoniji.

Republika Srpska 30.08.2016 | 13:58
U Radinji danas održan pomen žrtvama zločina
S ciljem zastrašivanja srpskog naroda, ustaška vlast je pokupila trinaest najuglednijih ljudi iz osam srbačkih sela, odvela preko rijeke Save u slavonsku šumu Radinje, gdje su na najsvirepiji način umoreni bez ikakve krivice.

Upornim traganjem porodica, a najviše angažovanjem Miloša Skrobonje i Dragoljuba Djajića, posmrtni ostaci su pronađeni i 1976. godine sahranjeni u zajedničku Spomen-grobnicu na Gradskom groblju u Srpcu.

Na spomen-ploči nalaze se imena: Veljka Babića (45) i Dragutina Vujanovića (29) iz Gornje Lepenice, Branka Gligorića (41), Čede Ljubojevića (21) i Žarka Trifunovića (21) iz Ćukala, Đorđja Đajića (63) i Boška Đajića (40) iz Sitneša, Mirka Đukića (38) iz Srđevića, Đorđa Jejinića (56) i Dušana Pejakovića (33) iz Srpca, Vida Kalajdžića (27) i Živka Sladića (29) iz Brezovljana i Milana Skrobojnje ( 37) iz Prijebljega.

„Bitno je da se pomen održava svake godine kako žrtve ne bi bile zaboravljene, jer ukoliko bi bile zaboravljene, to bi značilo zaboravljanje dijela naše istorije koja je sveta stvar našeg naroda“, rekao je predsjednik srbačkog SUBNOR-a Branko Pivašević.

Svijeće su zapalile i cvijeće položile delegacije potomaka žrtava zločina, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i Opštine Srbac. Parastosu, koji je služio sveštenik Aleksandar Kusturić, prisustvovali su i načelnik opštine Drago Ćirić i predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Đukić.

„Ovaj dan je značajan u istoriji naše opštine, jer dajemo pomen ljudima koji su na silu, bez ikakve krivice odvedeni i pogubljeni samo zato što su Srbi“, rekao je Ćirić.

Predsjednik Udruženja Srpčana iz Banjaluke Dragoljub Đajić, čiji su otac i djed takođe ubijeni u Radinji, izrazio je zadovoljstvo što ove nedužne žrtve nisu zaboravljene.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar