Накупци траже домаћи мед за арапско тржиште

Цијена меда прве класе, какав се производи у БиХ, у луксузним продавницама арапских земаља досеже цијену већу од 100 КМ по килограму.

Босна и Херцеговина 30.08.2016 | 07:35
 Накупци траже домаћи мед за арапско тржиште
Према сазнању агенције, све је више трговачких фирми у Босни и Херцеговини које траже мед од пчелара из БиХ, а који наводно желе пласирати у арапске земље.

Стога пчелари упозоравају да би се с домаћим медом могла догодити велика превара.

Босанскохерцеговачки пчелари производе мед свјетског квалитета, потражња за њим је велика, али немају довољне количине за извоз, па се прибојавају да би накупци у жељи за брзом и лаком зарадом мед могли увозити из других земаља, а онда га продавати под етикетом Босне и Херцеговине, што би могло нанијети велику штету бх. пчеларима, пише Вечерњи лист БиХ.

Самир Омеровић, предсједник Савеза удруга пчелара СЖ-а позвао је надлежне институције у БиХ да појачају контроле увоза и извоза меда из БиХ, да се не би догодила иста или слична ситуација као с извозом меса у Турску или воћа и поврћа у Русију.

Подсјетимо, када узгајивачи стоке у БиХ нису имали довољне количине за турске купце, почели су месо увозити из трећих земаља, препаковали га у БиХ, а онда Турцима то исто месо продавати под етикетом бх. производа.

Проневјера је примијећена и код извоза поврћа из БиХ у Русију. И у једном и у другом случају земље увознице су откриле преваре и увеле санкције према БиХ.

“Бх. пчелари би се могли организовати и понудити мед на свјетско тржиште, али само ако би се појавио купац који би понудио озбиљну цијену за наш мед. А то би значило минимално 30 КМ по килограму. Нажалост, бојим се да неко мисли да у БиХ може купити мед по три или четири евра, а подавати га у арапским земљама по педесет или сто евра”, рекао је Омеровић.

Према његовим ријечима, мед који производе бх. пчелари свјетског је квалитета и потражња за њим велика, али пчелари још не производе количине меда које би могле осигурати континуиран извоз.

(Бука)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пчелар

30.08.2016 06:32

Млатиш празну сламу,мед на велико у Србији је 4 еура багремов а 2 еура од сунцокрета.Ја годинама продајем мед из свог пчелињака по 1о марака а продаја је танка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санд

30.08.2016 06:33

Мало гдје и у БиХ има правог меда,продају по паролом прави домаци мед а пцеле највисе хране сецером да би само на колицини добили.Пет пута сам куповао као100% прави мед ,плацао по килограму 20,25 и 30 КМ и сваки пут био разоцаран квалитетом меда испитаног код струцњака.Балкански народи једноставно не могу без преваре,то нам је изгледа у крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.08.2016 19:19

Пријатељу, ја ти дам бесплатно мед нека га испита било какав "еxперт". Само образом гарантујем да је прави и ничим више јер је то једино што је остало.

Name

МЕД

14.02.2017 17:57

Слазем се са Санд-ом да је све висе превара код насих ''пцелара'',али има јос људи који се баве пцеларством а не медарством.Мој мед мозе на било коју анализу,ко год зели да носи,нека се јави,

Name

Абц

30.08.2016 07:04

Кад сад поцну зељезне пцеле мед да праве има да подмире цијели свијет а не само Арапске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

16.11.2017 13:32

Кази где си да додјем купити мед

Name

Гламоцани, код Бл.

30.08.2016 07:07

Мој комсија има добар домаци мед! "Прави" га у кади од неког срања и продаје за 15 марака килу! Све то без ити једне коснице! Цини ми се да и неке подстицаје добија. Ето...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извоз

30.08.2016 07:54

Не треба извозити Арапима ниста, то су "терористи", не требају нам њихове паре, требамо мали и велики из Русије :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халал мед

30.08.2016 11:18

Неће они и гдје има свиња. Зато толико дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пцелар

29.05.2018 07:28

Слазем се да има фалс меда ,а има и нас пцелара који заједно са пцелама производимо цисти природни мед а постоји нацин да се то испита и доказе,а не да се сви стрпају у исти кос да би се снизила цјена меда поз

ОДГОВОРИТЕ