Nakupci traže domaći med za arapsko tržište

Cijena meda prve klase, kakav se proizvodi u BiH, u luksuznim prodavnicama arapskih zemalja doseže cijenu veću od 100 KM po kilogramu.

Bosna i Hercegovina 30.08.2016 | 07:35
 Nakupci traže domaći med za arapsko tržište
Prema saznanju agencije, sve je više trgovačkih firmi u Bosni i Hercegovini koje traže med od pčelara iz BiH, a koji navodno žele plasirati u arapske zemlje.

Stoga pčelari upozoravaju da bi se s domaćim medom mogla dogoditi velika prevara.

Bosanskohercegovački pčelari proizvode med svjetskog kvaliteta, potražnja za njim je velika, ali nemaju dovoljne količine za izvoz, pa se pribojavaju da bi nakupci u želji za brzom i lakom zaradom med mogli uvoziti iz drugih zemalja, a onda ga prodavati pod etiketom Bosne i Hercegovine, što bi moglo nanijeti veliku štetu bh. pčelarima, piše Večernji list BiH.

Samir Omerović, predsjednik Saveza udruga pčelara SŽ-a pozvao je nadležne institucije u BiH da pojačaju kontrole uvoza i izvoza meda iz BiH, da se ne bi dogodila ista ili slična situacija kao s izvozom mesa u Tursku ili voća i povrća u Rusiju.

Podsjetimo, kada uzgajivači stoke u BiH nisu imali dovoljne količine za turske kupce, počeli su meso uvoziti iz trećih zemalja, prepakovali ga u BiH, a onda Turcima to isto meso prodavati pod etiketom bh. proizvoda.

Pronevjera je primijećena i kod izvoza povrća iz BiH u Rusiju. I u jednom i u drugom slučaju zemlje uvoznice su otkrile prevare i uvele sankcije prema BiH.

“Bh. pčelari bi se mogli organizovati i ponuditi med na svjetsko tržište, ali samo ako bi se pojavio kupac koji bi ponudio ozbiljnu cijenu za naš med. A to bi značilo minimalno 30 KM po kilogramu. Nažalost, bojim se da neko misli da u BiH može kupiti med po tri ili četiri evra, a podavati ga u arapskim zemljama po pedeset ili sto evra”, rekao je Omerović.

Prema njegovim riječima, med koji proizvode bh. pčelari svjetskog je kvaliteta i potražnja za njim velika, ali pčelari još ne proizvode količine meda koje bi mogle osigurati kontinuiran izvoz.

(Buka)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pčelar

30.08.2016 06:32

Mlatiš praznu slamu,med na veliko u Srbiji je 4 eura bagremov a 2 eura od suncokreta.Ja godinama prodajem med iz svog pčelinjaka po 1o maraka a prodaja je tanka.

ODGOVORITE
Name

Sand

30.08.2016 06:33

Malo gdje i u BiH ima pravog meda,prodaju po parolom pravi domaci med a pcele najvise hrane secerom da bi samo na kolicini dobili.Pet puta sam kupovao kao100% pravi med ,placao po kilogramu 20,25 i 30 KM i svaki put bio razocaran kvalitetom meda ispitanog kod strucnjaka.Balkanski narodi jednostavno ne mogu bez prevare,to nam je izgleda u krvi.

ODGOVORITE
Name

Istina

30.08.2016 19:19

Prijatelju, ja ti dam besplatno med neka ga ispita bilo kakav "expert". Samo obrazom garantujem da je pravi i ničim više jer je to jedino što je ostalo.

Name

MED

14.02.2017 17:57

Slazem se sa Sand-om da je sve vise prevara kod nasih ''pcelara'',ali ima jos ljudi koji se bave pcelarstvom a ne medarstvom.Moj med moze na bilo koju analizu,ko god zeli da nosi,neka se javi,

Name

Abc

30.08.2016 07:04

Kad sad pocnu zeljezne pcele med da prave ima da podmire cijeli svijet a ne samo Arapske zemlje.

ODGOVORITE
Name

Slava

16.11.2017 13:32

Kazi gde si da dodjem kupiti med

Name

Glamocani, kod Bl.

30.08.2016 07:07

Moj komsija ima dobar domaci med! "Pravi" ga u kadi od nekog sranja i prodaje za 15 maraka kilu! Sve to bez iti jedne kosnice! Cini mi se da i neke podsticaje dobija. Eto...

ODGOVORITE
Name

Izvoz

30.08.2016 07:54

Ne treba izvoziti Arapima nista, to su "teroristi", ne trebaju nam njihove pare, trebamo mali i veliki iz Rusije :)

ODGOVORITE
Name

Halal med

30.08.2016 11:18

Neće oni i gdje ima svinja. Zato toliko daju.

ODGOVORITE
Name

Pcelar

29.05.2018 07:28

Slazem se da ima fals meda ,a ima i nas pcelara koji zajedno sa pcelama proizvodimo cisti prirodni med a postoji nacin da se to ispita i dokaze,a ne da se svi strpaju u isti kos da bi se snizila cjena meda poz

ODGOVORITE