Референдум: Почеле припреме и у Сребреници

Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике у Републици Српској, одлучила је о именовању градских и општинских Комисија за спровођење референдума на територији цијеле Републике Српске, а одлука о томе биће објављена у Службеном гласнику Српске.

Република Српска 29.08.2016 | 22:46
Референдум: Почеле припреме и у Сребреници
Формирана је и Комисија у Сребреници, без обзира на намјеру начелника општине Ћамила Дураковића, да спријечи формирање Комисије у овој општини. 

Према ријечима предсједника Комисије Синише Карана сљедећи корак је формирање гласачких одбора и штампање гласачког материјала.

Такође, Комисија је утврдила и висину накнаде за чланове Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике у висини просјечне плате у Српској.

Каран је најавио да ће на наредној сједници Комисије, која ће бити одржана за седам дана, присуствовати и сви предсједници градских и општинских комисија, пренијели су бањалучки медији.

Референдум о Дану Републике у Републици Српској, према одлуци Народне скупштине Републике Српске, биће одржан 25. септембра.

Дураковић је изјавио да је Комисија Републике Српске за спровођење референдума формирала општинску комисију за Сребреницу без икакве сарадње са општинском администрацијом, те је на тај начин, како сматра, увела својеврстан преседан, јер чланове комисије нису предложили легитимни општински органи већ коалиција српских странака "Заједно за Сребреницу", формирана за потребе овогодишњих локалних избора. 

Општнска комисија у Сребреници формирана је без учешћа  пробосанског блока, односно странке које ни у скупштини општине немају натполовичну већину. 

"Не знам на основу чега нека једнонационална коалиција сматра да без изборног легитимитета може наметати своја рјешења свим грађанима Сребренице. Ствар је још озбиљнија ако узмемо у обзир да је коалиција 'Заједно за Сребреницу' званично регистрована у службеним просторијама Савеза независних социјалдемократа у Бањалуци", рекао је Дураковић.

Тврди да састав комисије није чак ни приједлог српског народа већ да је ову комисију сам себи формирао предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

Како је истакао, Додик је до сада кршио Устав Босне и Херцеговине, а у тренутку формирања општинске комисије у Сребреници прекршио је и Устав Републике Српске, али и сва основна правила демократије. 

Поручио је и да "лажна комисија" не може рачунати ни на какву сарадњу са општинском администрацијом Сребренице.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ово потоње

29.08.2016 16:42

Посто је референдум СНСДа и Младена Иваница им логиxно је да је њихова и комисија. Устав,демократија и слицне ствари слузе само да се дотицна банда одрзи на власти. Тако ако и прекрсе устав нема везе боље и то да им се сви ругају него да заглави Баја са кумовима па да со краја зивота играју косарку у кругу затвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

микица

29.08.2016 16:55

Ово не ваља никако. Овако је поцињао и протекли несрецни рат формирањем САО области у БиХ. Сто нам ово треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

29.08.2016 16:55

Доста је и тебе Цамиле Дураковицу.Схвати да зивис у Републици Српској и да ти је Председник Милорад Додик кога је народ на легитимним изборима изабрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

29.08.2016 17:09

Немој да шириш "неистине" Ћамиле, срам те било! СНСД и СзП су љути "непријатељи", они "нису" у коалицији, то је секретарица "случајно" регистровала СзП на адресу СНСД Бањалука. Само неписмени људи као ти у 21-ом вијеку вјерују својим очима, умјесто ријечима Лакташког покемона званог Лапрдацху, и његовог нај новијег јарана Иванића званог покемон Слагацху (док не сједем у Ауди који кошта преко 1176 пензија. "Хиљадустоседамдесетшест")!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проблеми

29.08.2016 17:22

ево рата ко ниста гузвања поциње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мик

29.08.2016 17:24

Је ли Глисиц предсједник Комисије? Дајте нам имена да знамо цији су то ухљеби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.08.2016 17:35

Ћамиле плати струју коју си потрошио , хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

29.08.2016 17:44

Додје ми и дасе постено насмијем. Које смо ми будале овдје на порталу. Ми поцели и ратовати. Ма ми смо јаци, ма не ми имамо Русију, а Турска, ма не ми смо у ЕУ ми цемо вас блокирати. А ко нас у опсте пита за ста? Мисмо нула на овом свијету цак Додик и Изетбеговиц су бактерије на свијетској сцени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

29.08.2016 21:02

Бакир, Додик и Цовиц су се одлуцили за оцајницки корак, разваљују све. Они овом народу немају ста висе понудити. Цак висе ни сарена лаза висе не пали. А исао је народ на њу к'о бик на црвено. Мефјутим, досло је вријеме отрезњења.

ОДГОВОРИТЕ