Referendum: Počele pripreme i u Srebrenici

Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Republici Srpskoj, odlučila je o imenovanju gradskih i opštinskih Komisija za sprovođenje referenduma na teritoriji cijele Republike Srpske, a odluka o tome biće objavljena u Službenom glasniku Srpske.

Republika Srpska 29.08.2016 | 22:46
Referendum: Počele pripreme i u Srebrenici
Formirana je i Komisija u Srebrenici, bez obzira na namjeru načelnika opštine Ćamila Durakovića, da spriječi formiranje Komisije u ovoj opštini. 

Prema riječima predsjednika Komisije Siniše Karana sljedeći korak je formiranje glasačkih odbora i štampanje glasačkog materijala.

Takođe, Komisija je utvrdila i visinu naknade za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike u visini prosječne plate u Srpskoj.

Karan je najavio da će na narednoj sjednici Komisije, koja će biti održana za sedam dana, prisustvovati i svi predsjednici gradskih i opštinskih komisija, prenijeli su banjalučki mediji.

Referendum o Danu Republike u Republici Srpskoj, prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, biće održan 25. septembra.

Duraković je izjavio da je Komisija Republike Srpske za sprovođenje referenduma formirala opštinsku komisiju za Srebrenicu bez ikakve saradnje sa opštinskom administracijom, te je na taj način, kako smatra, uvela svojevrstan presedan, jer članove komisije nisu predložili legitimni opštinski organi već koalicija srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", formirana za potrebe ovogodišnjih lokalnih izbora. 

Opštnska komisija u Srebrenici formirana je bez učešća  probosanskog bloka, odnosno stranke koje ni u skupštini opštine nemaju natpolovičnu većinu. 

"Ne znam na osnovu čega neka jednonacionalna koalicija smatra da bez izbornog legitimiteta može nametati svoja rješenja svim građanima Srebrenice. Stvar je još ozbiljnija ako uzmemo u obzir da je koalicija 'Zajedno za Srebrenicu' zvanično registrovana u službenim prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci", rekao je Duraković.

Tvrdi da sastav komisije nije čak ni prijedlog srpskog naroda već da je ovu komisiju sam sebi formirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Kako je istakao, Dodik je do sada kršio Ustav Bosne i Hercegovine, a u trenutku formiranja opštinske komisije u Srebrenici prekršio je i Ustav Republike Srpske, ali i sva osnovna pravila demokratije. 

Poručio je i da "lažna komisija" ne može računati ni na kakvu saradnju sa opštinskom administracijom Srebrenice.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ovo potonje

29.08.2016 16:42

Posto je referendum SNSDa i Mladena Ivanica im logixno je da je njihova i komisija. Ustav,demokratija i slicne stvari sluze samo da se doticna banda odrzi na vlasti. Tako ako i prekrse ustav nema veze bolje i to da im se svi rugaju nego da zaglavi Baja sa kumovima pa da so kraja zivota igraju kosarku u krugu zatvora

ODGOVORITE
Name

mikica

29.08.2016 16:55

Ovo ne valja nikako. Ovako je pocinjao i protekli nesrecni rat formiranjem SAO oblasti u BiH. Sto nam ovo treba?

ODGOVORITE
Name

Andjeomm

29.08.2016 16:55

Dosta je i tebe Camile Durakovicu.Shvati da zivis u Republici Srpskoj i da ti je Predsednik Milorad Dodik koga je narod na legitimnim izborima izabrao.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

29.08.2016 17:09

Nemoj da širiš "neistine" Ćamile, sram te bilo! SNSD i SzP su ljuti "neprijatelji", oni "nisu" u koaliciji, to je sekretarica "slučajno" registrovala SzP na adresu SNSD Banjaluka. Samo nepismeni ljudi kao ti u 21-om vijeku vjeruju svojim očima, umjesto riječima Laktaškog pokemona zvanog Laprdachu, i njegovog naj novijeg jarana Ivanića zvanog pokemon Slagachu (dok ne sjedem u Audi koji košta preko 1176 penzija. "Hiljadustosedamdesetšest")!!!!!

ODGOVORITE
Name

problemi

29.08.2016 17:22

evo rata ko nista guzvanja pocinje

ODGOVORITE
Name

Mik

29.08.2016 17:24

Je li Glisic predsjednik Komisije? Dajte nam imena da znamo ciji su to uhljebi...

ODGOVORITE
Name

миле

29.08.2016 17:35

Ћамиле плати струју коју си потрошио , хахаха

ODGOVORITE
Name

posten

29.08.2016 17:44

Dodje mi i dase posteno nasmijem. Koje smo mi budale ovdje na portalu. Mi poceli i ratovati. Ma mi smo jaci, ma ne mi imamo Rusiju, a Turska, ma ne mi smo u EU mi cemo vas blokirati. A ko nas u opste pita za sta? Mismo nula na ovom svijetu cak Dodik i Izetbegovic su bakterije na svijetskoj sceni!

ODGOVORITE
Name

klapac

29.08.2016 21:02

Bakir, Dodik i Covic su se odlucili za ocajnicki korak, razvaljuju sve. Oni ovom narodu nemaju sta vise ponuditi. Cak vise ni sarena laza vise ne pali. A isao je narod na nju k'o bik na crveno. Mefjutim, doslo je vrijeme otreznjenja.

ODGOVORITE