Сутра парастос за погинуле из Смолуће

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом сутра ће на бијељинском гробљу Пучиле служити парастос за 75 мјештана Смолуће, Потпећи и Тиње који су погинули 1992. године, бранећи своја опкољена села, најављено је из Борачке организације Бијељина.

Република Српска 29.08.2016 | 13:00
Сутра парастос за погинуле из Смолуће
Више од 7.000 становника ова три мјеста, бранило се од бројнијег непријатеља, а њих 250 је рањено.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је
данас на конференцији за новинаре да су мјештани Смолуће, Потпећи и Тиње дали велике жртве у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Бранили су своје село пуна три мјесеца, а за то вријеме нападао их је вишеструко бројнији непријатељ. Уз помоћ припадника Гарде `Пантери` и припадника Војске Републике Српске /ВРС/, Смолућа је деблокирана 30. августа 1992. године, када се становништво извукло из обруча према Семберији", рекао је Стевановић.

Ратни командант Гарде "Пантери" Љубиша Лазић подсјетио је да је војно и политичко руководство Републике Српске средином августа 1992. године издало наредбу за деблокаду Смолуће.

"У Смолући је било од 7.000 до 8.000 становника, слабо наоружаних, са недовољно муниције и хране. Из Бијељине је кренуло 550 војника и полицајаца. У тим борбама, које су трајале петнаест дана, имали смо четворицу погинулих и 16 рањених бораца, а задатак је успјешно обављен", истакао је Лазић.

Милорад Илић из Потпећи навео је да је стање у Смолући у ратним данима било веома тешко.

"Јели смо кукуруз хибрид, нисмо имали ни муниције. Имали смо импровизовану болницу и љекара, апсолвента медицине, који је одлично обавио посао. Захваљујући припадницима Гарде `Пантери` и борцима ВРС из свих крајева, успјели смо да се извучемо из обруча", додао је Илић.

Предсједник Удружења грађана "Смолућа" Мирко Трифковић позвао је грађане Семберије, некадашње становнике Смолуће, Тиње и Потпећи да присуствују сутра парастосу који ће служити владика Хризостом.

"У једној од најхуманијих битака ВРС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, за деблокаду Смолуће, погинуло је 18 припадника ВРС. Данас становници Смолуће, Потпећи и Тиње живе овдје у Семберији, широм Републике Српске, али и у иностранству", истакао је Трифковић.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

29.08.2016 18:17

Нека је погинулим СРБским Јунацима из Смолуце ВЈЕЦНА спокој и вјецни спомен медју нама. Они су у темеље РС узидали крв и кости своје. Умрли су витески приносеци на уздарје својој СРБској Отадзбини највредније сто су имали - зивоте своје. Умрли су муценицки са зељом да њихово потомство зиви у слободу у јединственој и недељивој Савиној Светој СРБији. Зар приликом ослобадјања СРБског Народа из муслиманског окрузења у Смолуци није погинуо и Бранко Пантелиц Пантер којег су тајне слузбе бивсе Југославије као официра ЈНА послале у Бјељину да расформира новоосновану специјалну бригаду гарде ВРС, а он видеци див јунаке СРБством задојене не само сто то није уцинио него се своме народу смјело придрузио у његовој борби за спас и васкрс СРБства и СРБије и зивот свој храбро полизио на бранику народа, вјере и Отадзбине за Крст цасни и Слободу златну. Слава му и вјецни спомен медју нама!

ОДГОВОРИТЕ