Sutra parastos za poginule iz Smoluće

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sutra će na bijeljinskom groblju Pučile služiti parastos za 75 mještana Smoluće, Potpeći i Tinje koji su poginuli 1992. godine, braneći svoja opkoljena sela, najavljeno je iz Boračke organizacije Bijeljina.

Republika Srpska 29.08.2016 | 13:00
Sutra parastos za poginule iz Smoluće
Više od 7.000 stanovnika ova tri mjesta, branilo se od brojnijeg neprijatelja, a njih 250 je ranjeno.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je
danas na konferenciji za novinare da su mještani Smoluće, Potpeći i Tinje dali velike žrtve u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Branili su svoje selo puna tri mjeseca, a za to vrijeme napadao ih je višestruko brojniji neprijatelj. Uz pomoć pripadnika Garde `Panteri` i pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, Smoluća je deblokirana 30. avgusta 1992. godine, kada se stanovništvo izvuklo iz obruča prema Semberiji", rekao je Stevanović.

Ratni komandant Garde "Panteri" Ljubiša Lazić podsjetio je da je vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske sredinom avgusta 1992. godine izdalo naredbu za deblokadu Smoluće.

"U Smolući je bilo od 7.000 do 8.000 stanovnika, slabo naoružanih, sa nedovoljno municije i hrane. Iz Bijeljine je krenulo 550 vojnika i policajaca. U tim borbama, koje su trajale petnaest dana, imali smo četvoricu poginulih i 16 ranjenih boraca, a zadatak je uspješno obavljen", istakao je Lazić.

Milorad Ilić iz Potpeći naveo je da je stanje u Smolući u ratnim danima bilo veoma teško.

"Jeli smo kukuruz hibrid, nismo imali ni municije. Imali smo improvizovanu bolnicu i ljekara, apsolventa medicine, koji je odlično obavio posao. Zahvaljujući pripadnicima Garde `Panteri` i borcima VRS iz svih krajeva, uspjeli smo da se izvučemo iz obruča", dodao je Ilić.

Predsjednik Udruženja građana "Smoluća" Mirko Trifković pozvao je građane Semberije, nekadašnje stanovnike Smoluće, Tinje i Potpeći da prisustvuju sutra parastosu koji će služiti vladika Hrizostom.

"U jednoj od najhumanijih bitaka VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za deblokadu Smoluće, poginulo je 18 pripadnika VRS. Danas stanovnici Smoluće, Potpeći i Tinje žive ovdje u Semberiji, širom Republike Srpske, ali i u inostranstvu", istakao je Trifković.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

29.08.2016 18:17

Neka je poginulim SRBskim Junacima iz Smoluce VJECNA spokoj i vjecni spomen medju nama. Oni su u temelje RS uzidali krv i kosti svoje. Umrli su viteski prinoseci na uzdarje svojoj SRBskoj Otadzbini najvrednije sto su imali - zivote svoje. Umrli su mucenicki sa zeljom da njihovo potomstvo zivi u slobodu u jedinstvenoj i nedeljivoj Savinoj Svetoj SRBiji. Zar prilikom oslobadjanja SRBskog Naroda iz muslimanskog okruzenja u Smoluci nije poginuo i Branko Pantelic Panter kojeg su tajne sluzbe bivse Jugoslavije kao oficira JNA poslale u Bjeljinu da rasformira novoosnovanu specijalnu brigadu garde VRS, a on videci div junake SRBstvom zadojene ne samo sto to nije ucinio nego se svome narodu smjelo pridruzio u njegovoj borbi za spas i vaskrs SRBstva i SRBije i zivot svoj hrabro polizio na braniku naroda, vjere i Otadzbine za Krst casni i Slobodu zlatnu. Slava mu i vjecni spomen medju nama!

ODGOVORITE