Шеф полиције пензионисан због усташких пјесама

Дугогодишњи начелник полицијске станице у Книну Миљенко Лелас пензионисан је због више неправилности, међу којима је нереаговање на усташке пјесме и поздраве ветерана хрватских снага из 90-тих у Книну 5. августа, и заташкавање прекршајне пријаве против пјевача усташких пјесама Марка Перковића Томпсона, пише данас хрватски "Јутарњи лист".

Регион 27.08.2016 | 15:15
Шеф полиције пензионисан због усташких пјесама
Како се наводи, послије надзора у полицијској станици у Книну, МУП је кривично пријавио Леласа хрватском државном тужилаштву и он је ове недјеље у пензију отишао на лични захтјев.

Непосредни “окидач” за такав расплет полицијске каријере Миљенка Леласа, како неслужбено сазнаје "Јутарњи лист" из полицијских извора из ПУ шибенско-книнске, била је потпуна пасивност книнске полиције која је на годишњицу Олује 5. августа, мирно гледала ветеране 9. бојне ХОС-а Рафаел Бобан како у црним одорама марширају Книном пјевајући "Јуру и Бобана”, и поздрављајући омиљеним службеним поздравом некадашње усташке војске “За дом спремни”, као и њихове касније пјевање ода Анти Павелићу, Јури Францетићу и Рафаелу Бобану.

Управо је Лелас као начелник книнске полиције, тврде извори "Јутарњег", био задужен за обезбјеђивање реда и мира на главној книнској улици којом су уз усташке песме и поздрав марширали ветерани. Иако се у случају споменуте чете радило о кршењу закона, дакле о инциденту о којем је по полицијским правилима начелник полицијске станице на чијем се терену догодио истог дана био дужан да извести претпостављене, Лелас је црни марш ветерана у том смислу потпуно игнорисао.

Послије објављивања снимака марширања Книном ИX бојне ХОС-а и тонског записа, претпостављени у Шибенско-книнској полицијској управи, затражили су од надлежних у ПУ Книн писмено објашњење због чега су инцидент прећутали. Лелас је навео да о маршу ИX. бојне ХОС-а није извијестио своје шефове јер се није радило о инциденту, већ да је узвик “За дом спремни” уобичајени ратни поздрав те јединице.

Послије тога је у Леласову полицијску управу Книн упућен унутрашњи надзор који је открио цијели низ неправилности, између осталог и да прошлогодишња прекршајна пријава против Марка Перковића Томпсона због истицања усташких симбола и поздрава на прослави годишњице Олује у Чавоглавама 2015. никада из книнске полицијске управе није послата прекршајном суду.

"Јутарњи" наводи да је Министарству унутрашњих послова упутило питање како је могуће да је Лелас пензионисан, ако је интерним надзором откривен низ неправилности од којих неке имају карактер кривичног дјела, и зар у таквим случајевима полицајци не добијају нечасни отказ, али да из МУП-а није стигло објашњење.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

27.08.2016 17:50

Хрватски родољуби пролазе сада када су успјесно своју прљаву улогу одиграли протерујуци СРБе исто као и сами СРБи. Припадници "домовинског рата" због свохе ратне прослисти поцели су да сметају Тајним владарима из сенке. Они се зато сада исто као и СРБски Родољуби из времена рата постепено уклањају милом или силом са полозаја на којима се налазе!

ОДГОВОРИТЕ