Šef policije penzionisan zbog ustaških pjesama

Dugogodišnji načelnik policijske stanice u Kninu Miljenko Lelas penzionisan je zbog više nepravilnosti, među kojima je nereagovanje na ustaške pjesme i pozdrave veterana hrvatskih snaga iz 90-tih u Kninu 5. avgusta, i zataškavanje prekršajne prijave protiv pjevača ustaških pjesama Marka Perkovića Tompsona, piše danas hrvatski "Jutarnji list".

Region 27.08.2016 | 15:15
Šef policije penzionisan zbog ustaških pjesama
Kako se navodi, poslije nadzora u policijskoj stanici u Kninu, MUP je krivično prijavio Lelasa hrvatskom državnom tužilaštvu i on je ove nedjelje u penziju otišao na lični zahtjev.

Neposredni “okidač” za takav rasplet policijske karijere Miljenka Lelasa, kako neslužbeno saznaje "Jutarnji list" iz policijskih izvora iz PU šibensko-kninske, bila je potpuna pasivnost kninske policije koja je na godišnjicu Oluje 5. avgusta, mirno gledala veterane 9. bojne HOS-a Rafael Boban kako u crnim odorama marširaju Kninom pjevajući "Juru i Bobana”, i pozdravljajući omiljenim službenim pozdravom nekadašnje ustaške vojske “Za dom spremni”, kao i njihove kasnije pjevanje oda Anti Paveliću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu.

Upravo je Lelas kao načelnik kninske policije, tvrde izvori "Jutarnjeg", bio zadužen za obezbjeđivanje reda i mira na glavnoj kninskoj ulici kojom su uz ustaške pesme i pozdrav marširali veterani. Iako se u slučaju spomenute čete radilo o kršenju zakona, dakle o incidentu o kojem je po policijskim pravilima načelnik policijske stanice na čijem se terenu dogodio istog dana bio dužan da izvesti pretpostavljene, Lelas je crni marš veterana u tom smislu potpuno ignorisao.

Poslije objavljivanja snimaka marširanja Kninom IX bojne HOS-a i tonskog zapisa, pretpostavljeni u Šibensko-kninskoj policijskoj upravi, zatražili su od nadležnih u PU Knin pismeno objašnjenje zbog čega su incident prećutali. Lelas je naveo da o maršu IX. bojne HOS-a nije izvijestio svoje šefove jer se nije radilo o incidentu, već da je uzvik “Za dom spremni” uobičajeni ratni pozdrav te jedinice.

Poslije toga je u Lelasovu policijsku upravu Knin upućen unutrašnji nadzor koji je otkrio cijeli niz nepravilnosti, između ostalog i da prošlogodišnja prekršajna prijava protiv Marka Perkovića Tompsona zbog isticanja ustaških simbola i pozdrava na proslavi godišnjice Oluje u Čavoglavama 2015. nikada iz kninske policijske uprave nije poslata prekršajnom sudu.

"Jutarnji" navodi da je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo pitanje kako je moguće da je Lelas penzionisan, ako je internim nadzorom otkriven niz nepravilnosti od kojih neke imaju karakter krivičnog djela, i zar u takvim slučajevima policajci ne dobijaju nečasni otkaz, ali da iz MUP-a nije stiglo objašnjenje.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

27.08.2016 19:50

Hrvatski rodoljubi prolaze sada kada su uspjesno svoju prljavu ulogu odigrali proterujuci SRBe isto kao i sami SRBi. Pripadnici "domovinskog rata" zbog svohe ratne proslisti poceli su da smetaju Tajnim vladarima iz senke. Oni se zato sada isto kao i SRBski Rodoljubi iz vremena rata postepeno uklanjaju milom ili silom sa polozaja na kojima se nalaze!

ODGOVORITE