Бх. воћарству пријети катастрофа

Након што је Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росселкхознадзор" одлучила да до даљег остане на снази забрана увоза воћа и поврћа из БиХ, домаћи произвођачи упозоравају да, уколико та мјера потраје, довешће воћарски сектор на руб пропасти.

Босна и Херцеговина 27.08.2016 | 14:23
Бх. воћарству пријети катастрофа
Они истичу да би то могло проузроковати огромне вишкове воћа и поврћа на бх. тржишту, а уз то упозоравају и да су им складишни капацитети готово пребукирани, а да тек слиједи берба јабуке, коју не знају гдје ће чувати.

Из тог разлога апелују на надлежне бх. институције да у што хитнијем року отклоне недостатке које су уочили руски инспектори након спроведене дводневне контроле у БиХ, и тако омогуће несметан пласман робе на то тржиште.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је у петак да је у току дана извјештај руских инспектора требало да стигне у ово министарство.

"Када извјештај те Руске федералне службе за фитосанитарни и ветеринарски надзор стигне, одмах ћемо предузети хитне мјере како би надлежне институције и компаније отклониле недостатке. Вјерујте да ћемо дјеловати брзо", нагласио је Шаровић и додао да је из кратког резимеа извјештаја руских инспектора објављеног на интернет страници те службе видљиво да су уочене бројне неправилности које се односе прије свега на ентитетске инспекције и произвођаче.

Према његовим ријечима, лоцирани су кључни недостаци у раду ентитетских фитосанитарних инспекција, док је на одређеним мјестима примијећено присуство трећих особа у ланцу трговине, али и у начину паковања производа. Шаровић је истакао да БиХ мора уједначити свој фитосанитарни систем и успоставити контролу инспекцијског надзора, како би привремена забрана извоза у Русију била отклоњена.

"Дакле, Русија хоће да има једну адресу у БиХ с којом ће водити кореспонденцију. Кад завршимо све препоруке, упутићемо позив руској инспекцији, како бисмо проблем извоза коначно ријешили", нагласио је Шаровић.

Борис Тадић, консултант у Удружењу "Развојни центар - Аргонет", казао је да је наставак забране извоза веома лоша вијест за произвођаче, пошто су им хладњаче и боксови попуњени крушком, чија продаја иде јако споро и због ограничног извоза за Европску унију.

"Нама сада креће берба јабука, посебно ајдаред, који представља најважнију сорту у нашој производњи јабуке и бојим се да, ако не ослободимо хладњаче и боксове од крушке, нећемо имати гдје лагеровати јабуку, а још мање продати. Та сорта се највише извози на руско тржиште, које једино купује ту јабуку, а ЕУ је неће, и онда не знам коме ћемо продати", казао је Тадић и додао да ће се ситуација тада додатно искомпликовати.

Само ових нешто више од 20 дана забране извоза је, сматра он, превише за произвођаче, а ако би се наставило и наредних неколико мјесеци, биће великих проблема. Поред свих ових тешкоћа, Тадић је указао и чињеницу да у РС од ове године у Правилнику о подстицајима нема подстицаја за боксове у које би се паковало воће.

"Апелујемо на надлежне да се ти подстицаји под хитно врате у правилник како би произвођачи на вријеме могли да набаве амбалажу и спакују толику робу", нагласио је Тадић.

Никола Вукелић, власник предузећа "Агроимпекс", које има највеће засаде воћа у Републици Српској, рекао је да је из налаза руских инспектора видљиво да они нису имали замјерке на производњу и њен квалитет, што се могло видјети и приликом њихове контроле на терену. Додао је да је највећи проблем управо у фитосанитарним увјерењима.

"Надлежне институције у БиХ треба хитно да реагују и отклоне уочене недостатке како би извоз био омогућен што прије. Искрено, мислим да ће извоз бити одобрен ускоро", оптимистично је рекао Вукелић, додајући да, уколико забрана потраје неколико мјесеци, изазваће катастрофалне посљедице.

Недим Баџак, директор предузећа "Јаффа-комерц" Мостар, рекао је да је ово веома лоша вијест за домаће произвођаче. Он је додао да ће велики проблем бити недостатак складишних капацитета.

"На тржишту ће настати лудило од превише робе коју нећемо имати коме продати", казао је Баџак.

Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је у петак да није упознат са садржајем извјештаја руских инспектора.

"Немам тај извјештај, а када га будем имао, јавност ће бити обавијештена", рекао је Мирјанић.

Подсјећамо да су инспектори Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росселкхознадзор" боравили у БиХ од 17. до 20. августа и извршили детаљну контролу у бх. институцијама, али и код произвођача и фирми које се баве извозом воћа и поврћа. Највише су се интересовали за фитосанитарни надзор, али и за чињенице којима би се могао открити евентуални реекспорт. Иначе, та служба је почетком августа ове године увела привремену забрану на увоз воћа и поврћа из БиХ због недостатка потврде о безбједности производа.

Извор: ИнфоБијељина

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дада

27.08.2016 13:21

И руси хоце једну адресу...а не мјесне заједнице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зариц Саво

27.08.2016 15:15

Руси хоце квалитет и енде!

Name

Робин Худ

27.08.2016 14:45

Какав извоз, важнији нам је референдум рекао би наши врли предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

27.08.2016 15:23

Ако им се не исплати воцарство,нека иду радити самном 230 сати мјесецно за 500 марака,па им дјеца неце возати Голфове и Аудие него бицикло као и ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

27.08.2016 17:02

Драги нас министар Стево није упуцен...ево драгом насем министру Стеви цу ја објасника како следе пут не бих био не упуцен. Први корак је министре Стево да одете на сајт www.фсвпс.ру и отворите, онда имате у горњем љевом цоску написано новости на руском и онда кренете да тразите гдје се то спомиње Босна и Херцеговина. Како вам то не бих било компиковано ја цу вам то поједноставити јер ви усустини ни не знате ниста. Идете на ову страницу хттп://www.фсвпс.ру/фсвпс/неwс/18168.хтмл и директво це вас упутити на цланак који вама треба да би били упуцени. Али посто ви министре сигурно не знате Руски ја цу вам и ту помоци. Корак два је да идете на гоогле транслате и преведете са Руског на Српски језик. Тако се то ради драги министре Стево а не са одовором "Немам тај извјештај, а када га будем имао, јавност ће бити обавијештена". Бојим се министре Стево да ви нисте упуцени у опстре ни да су нам Руси увели привремену забрану на насе производе. Надам се да це вам ово помоци министре Стево да будете упуцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

27.08.2016 18:10

Развалили сте индустрију, бас ме заболи за васе ј.бено воцарство.

ОДГОВОРИТЕ