Bh. voćarstvu prijeti katastrofa

Nakon što je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Rosselkhoznadzor" odlučila da do daljeg ostane na snazi zabrana uvoza voća i povrća iz BiH, domaći proizvođači upozoravaju da, ukoliko ta mjera potraje, dovešće voćarski sektor na rub propasti.

Bosna i Hercegovina 27.08.2016 | 14:23
Bh. voćarstvu prijeti katastrofa
Oni ističu da bi to moglo prouzrokovati ogromne viškove voća i povrća na bh. tržištu, a uz to upozoravaju i da su im skladišni kapaciteti gotovo prebukirani, a da tek slijedi berba jabuke, koju ne znaju gdje će čuvati.

Iz tog razloga apeluju na nadležne bh. institucije da u što hitnijem roku otklone nedostatke koje su uočili ruski inspektori nakon sprovedene dvodnevne kontrole u BiH, i tako omoguće nesmetan plasman robe na to tržište.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je u petak da je u toku dana izvještaj ruskih inspektora trebalo da stigne u ovo ministarstvo.

"Kada izvještaj te Ruske federalne službe za fitosanitarni i veterinarski nadzor stigne, odmah ćemo preduzeti hitne mjere kako bi nadležne institucije i kompanije otklonile nedostatke. Vjerujte da ćemo djelovati brzo", naglasio je Šarović i dodao da je iz kratkog rezimea izvještaja ruskih inspektora objavljenog na internet stranici te službe vidljivo da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

Prema njegovim riječima, locirani su ključni nedostaci u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, dok je na određenim mjestima primijećeno prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda. Šarović je istakao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

"Dakle, Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kad završimo sve preporuke, uputićemo poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Boris Tadić, konsultant u Udruženju "Razvojni centar - Argonet", kazao je da je nastavak zabrane izvoza veoma loša vijest za proizvođače, pošto su im hladnjače i boksovi popunjeni kruškom, čija prodaja ide jako sporo i zbog ograničnog izvoza za Evropsku uniju.

"Nama sada kreće berba jabuka, posebno ajdared, koji predstavlja najvažniju sortu u našoj proizvodnji jabuke i bojim se da, ako ne oslobodimo hladnjače i boksove od kruške, nećemo imati gdje lagerovati jabuku, a još manje prodati. Ta sorta se najviše izvozi na rusko tržište, koje jedino kupuje tu jabuku, a EU je neće, i onda ne znam kome ćemo prodati", kazao je Tadić i dodao da će se situacija tada dodatno iskomplikovati.

Samo ovih nešto više od 20 dana zabrane izvoza je, smatra on, previše za proizvođače, a ako bi se nastavilo i narednih nekoliko mjeseci, biće velikih problema. Pored svih ovih teškoća, Tadić je ukazao i činjenicu da u RS od ove godine u Pravilniku o podsticajima nema podsticaja za boksove u koje bi se pakovalo voće.

"Apelujemo na nadležne da se ti podsticaji pod hitno vrate u pravilnik kako bi proizvođači na vrijeme mogli da nabave ambalažu i spakuju toliku robu", naglasio je Tadić.

Nikola Vukelić, vlasnik preduzeća "Agroimpeks", koje ima najveće zasade voća u Republici Srpskoj, rekao je da je iz nalaza ruskih inspektora vidljivo da oni nisu imali zamjerke na proizvodnju i njen kvalitet, što se moglo vidjeti i prilikom njihove kontrole na terenu. Dodao je da je najveći problem upravo u fitosanitarnim uvjerenjima.

"Nadležne institucije u BiH treba hitno da reaguju i otklone uočene nedostatke kako bi izvoz bio omogućen što prije. Iskreno, mislim da će izvoz biti odobren uskoro", optimistično je rekao Vukelić, dodajući da, ukoliko zabrana potraje nekoliko mjeseci, izazvaće katastrofalne posljedice.

Nedim Badžak, direktor preduzeća "Jaffa-komerc" Mostar, rekao je da je ovo veoma loša vijest za domaće proizvođače. On je dodao da će veliki problem biti nedostatak skladišnih kapaciteta.

"Na tržištu će nastati ludilo od previše robe koju nećemo imati kome prodati", kazao je Badžak.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je u petak da nije upoznat sa sadržajem izvještaja ruskih inspektora.

"Nemam taj izvještaj, a kada ga budem imao, javnost će biti obaviještena", rekao je Mirjanić.

Podsjećamo da su inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Rosselkhoznadzor" boravili u BiH od 17. do 20. avgusta i izvršili detaljnu kontrolu u bh. institucijama, ali i kod proizvođača i firmi koje se bave izvozom voća i povrća. Najviše su se interesovali za fitosanitarni nadzor, ali i za činjenice kojima bi se mogao otkriti eventualni reeksport. Inače, ta služba je početkom avgusta ove godine uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.

Izvor: InfoBijeljina

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dada

27.08.2016 15:21

I rusi hoce jednu adresu...a ne mjesne zajednice...

ODGOVORITE
Name

Zaric Savo

27.08.2016 17:15

Rusi hoce kvalitet i ende!

Name

Robin Hud

27.08.2016 16:45

Kakav izvoz, važniji nam je referendum rekao bi naši vrli predsjednik.

ODGOVORITE
Name

pero

27.08.2016 17:23

Ako im se ne isplati vocarstvo,neka idu raditi samnom 230 sati mjesecno za 500 maraka,pa im djeca nece vozati Golfove i Audie nego biciklo kao i ja

ODGOVORITE
Name

Bole

27.08.2016 19:02

Dragi nas ministar Stevo nije upucen...evo dragom nasem ministru Stevi cu ja objasnika kako slede put ne bih bio ne upucen. Prvi korak je ministre Stevo da odete na sajt www.fsvps.ru i otvorite, onda imate u gornjem ljevom cosku napisano novosti na ruskom i onda krenete da trazite gdje se to spominje Bosna i Hercegovina. Kako vam to ne bih bilo kompikovano ja cu vam to pojednostaviti jer vi usustini ni ne znate nista. Idete na ovu stranicu http://www.fsvps.ru/fsvps/news/18168.html i direktvo ce vas uputiti na clanak koji vama treba da bi bili upuceni. Ali posto vi ministre sigurno ne znate Ruski ja cu vam i tu pomoci. Korak dva je da idete na google translate i prevedete sa Ruskog na Srpski jezik. Tako se to radi dragi ministre Stevo a ne sa odovorom "Nemam taj izvještaj, a kada ga budem imao, javnost će biti obaviještena". Bojim se ministre Stevo da vi niste upuceni u opstre ni da su nam Rusi uveli privremenu zabranu na nase proizvode. Nadam se da ce vam ovo pomoci ministre Stevo da budete upuceni.

ODGOVORITE
Name

cx

27.08.2016 20:10

Razvalili ste industriju, bas me zaboli za vase j.beno vocarstvo.

ODGOVORITE