„Поједене“ двије хидроелектране "Дабар"

Електропривреда, умјесто да буде стуб развоја Републике Српске и Херцеговине, у служби је само једне партије и од ње користи има тек неколицина људи, који је извлачењем новца за куповину избора и прекомјерним запошљавањем „партијских војника“ систематски уништавају, тврди Небојша Вукановић.

Република Српска 27.08.2016 | 07:42
„Поједене“ двије хидроелектране "Дабар"
Некадашњи новинар, данас политички коментатор, те савјетник у кабинету копредсједавајућег Представнишког вијећа ПС БиХ, представио је ново издање „Гласа комуне“ посвећено Електропривреди Републике Српске, односно, како тврди, начинима систематског пљачкања и уништавања најважнијег привредног ресурса Херцеговине и Републике Српске.

На 20 страна издање доноси избор текстова у којима је, каже Вукановић, до детаља описао начин функционисања система извлачења новаца из јавних предузећа у електроенергетском сектору, те по први пут објавио бројну документацију јавних набавки „која потврђује злоупотребе вриједне десетине милиона марака“.

Вукановић истиче да три велика енергетска система у нашој регији – РиТЕ Гацко, ХЕТ и ХЕ Вишеград годишње произведу електричне енергије вриједности више до 200 милиона КМ или више од 2 милијарде КМ за посљедњу деценију, а да за то вријеме „у Херцеговини није направљено ништа“.

„Зато је годишњи буџет за плате запослених повећан са 112 милиона КМ у 2006. години на 238 милиона у 2014. години. За осам година партијски војници СНСД-а коштали су 650 милиона КМ или ‘појели’ двије хидроелектране Дабар. Врло упозоравајуће и што сваки Херцеговац мора да зна“, подвлачи Вукановић.

Вукановић је истакао да је систематским уништавањем за само девет година РиТЕ Гацко на берзи изгубила вриједност за чак сто пута: 2007. године овај енергетски гигант вриједио је 979 милиона КМ, док је садашња вриједност гатачке терме тек 9,8 милиона КМ.

„Уколико се настави овакав тренд финансијског исцрпљивања електроенергетског сектора у Херцеговини – Електропривреда ће бити за неколико година толико урушена да ће је најпосле и приватизовати, а чиме ће Херцеговина остати без свог јединог привредног ресурса“, упозорио је Вукановић.

Највећи проблем је, каже он, што на „до сада невиђене злоупотребе“ у овом сектору нико не реагује – што су „институције заробљене“, а грађани на изборима давају легитимитет истим властима, јер у околностима када је гласови купују обећањима и новцем „не постоји ни минимум услова за фер изборе“.

„Нажалост, нико неће да се бори против таквог накарадног система. Сви желе да буду дио њега – неко за посао, за функцију, неко за ситан поклон. Ако наставимо да продајемо будућност своје дјеце за 50 или 100 марака – изгубићемо и посљедње шансе за спас“, закључује Вукановић.

Вукановић напомиње као врло индикативно да је владајући СНСД на посљедњим изборима остварио превагу управо у мјестима гдје су сједишта херцеговачких електроенергетских предузећа или одакле је запошљаван партијски кадар.

„Милорад Додик је на изборима 2014. године у Требињу добио 2.200 гласова више него четири године раније. По хиљаду гласова више од свог противкандидата добио је у Невесињу и Вишеграду, а 500 више у Билећи. У Фочи, гдје нема електроенергетских предузећа, Додик је добио 900 гласова мање у односу на 2010. То најбоље показује како су се новцем из електроенергетских предузећа купили избори“, истиче Вукановић.

Извор: Фронтал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Слободан

27.08.2016 05:53

На крају ће неко Републику Српску да купи за слепер хљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

27.08.2016 06:21

То би ви из педерације и жељели,ал неће да може

Name

Ре ре

27.08.2016 09:02

Најбоље би и било да Федерација БиХ купи Републику Шумску. Имали би веће пензије.

Name

ре.ре.ре.

27.08.2016 09:11

Најбоље би било да се вратиш својој вјери,православној

Name

ниво порастао.

27.08.2016 15:41

Чудиме да није установљена ,каква тајна организација 'ликвидаторска! никада не реците не

Name

Народе , како чиниш тако ти је

27.08.2016 06:13

До свега овог не би дошло да је народ знао паметније да гласа, да није поткупљив шаторским дернецима пред изборе и да за добијена радна мјеста по партијској линији није спреман продати и властиту матер. Према томе ништа ово није случајно и све је по заслузи. Ово је феномен, 20 година бити колективно залуђен СНСД-ом, алооо толико времена се не отријезнити. Али, и опозиција је ту крива, што је тако, јер се показала за тај период неспособном. И сад смо сви у позицији да размишљамо које је од два зла мање. Како год било, промјене су неопходне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

27.08.2016 07:23

Узалуд ти труд мој Небојша. Овом лудом народу не вриједи више било шта говорити. Је*еш животну стандард. Важна је сијалица и кубик шљунка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

27.08.2016 08:51

Баја је доминантни дабар,оглођао је државу са свих страна,је..о је свим дабровима мајку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак Миле

27.08.2016 21:53

Тако је Миле, униставај систематски, радис праву ствар...масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

28.08.2016 10:57

Немој ти само о поштењу. Ужас....

ОДГОВОРИТЕ