„Pojedene“ dvije hidroelektrane "Dabar"

Elektroprivreda, umjesto da bude stub razvoja Republike Srpske i Hercegovine, u službi je samo jedne partije i od nje koristi ima tek nekolicina ljudi, koji je izvlačenjem novca za kupovinu izbora i prekomjernim zapošljavanjem „partijskih vojnika“ sistematski uništavaju, tvrdi Nebojša Vukanović.

Republika Srpska 27.08.2016 | 07:42
„Pojedene“ dvije hidroelektrane "Dabar"
Nekadašnji novinar, danas politički komentator, te savjetnik u kabinetu kopredsjedavajućeg Predstavniškog vijeća PS BiH, predstavio je novo izdanje „Glasa komune“ posvećeno Elektroprivredi Republike Srpske, odnosno, kako tvrdi, načinima sistematskog pljačkanja i uništavanja najvažnijeg privrednog resursa Hercegovine i Republike Srpske.

Na 20 strana izdanje donosi izbor tekstova u kojima je, kaže Vukanović, do detalja opisao način funkcionisanja sistema izvlačenja novaca iz javnih preduzeća u elektroenergetskom sektoru, te po prvi put objavio brojnu dokumentaciju javnih nabavki „koja potvrđuje zloupotrebe vrijedne desetine miliona maraka“.

Vukanović ističe da tri velika energetska sistema u našoj regiji – RiTE Gacko, HET i HE Višegrad godišnje proizvedu električne energije vrijednosti više do 200 miliona KM ili više od 2 milijarde KM za posljednju deceniju, a da za to vrijeme „u Hercegovini nije napravljeno ništa“.

„Zato je godišnji budžet za plate zaposlenih povećan sa 112 miliona KM u 2006. godini na 238 miliona u 2014. godini. Za osam godina partijski vojnici SNSD-a koštali su 650 miliona KM ili ‘pojeli’ dvije hidroelektrane Dabar. Vrlo upozoravajuće i što svaki Hercegovac mora da zna“, podvlači Vukanović.

Vukanović je istakao da je sistematskim uništavanjem za samo devet godina RiTE Gacko na berzi izgubila vrijednost za čak sto puta: 2007. godine ovaj energetski gigant vrijedio je 979 miliona KM, dok je sadašnja vrijednost gatačke terme tek 9,8 miliona KM.

„Ukoliko se nastavi ovakav trend finansijskog iscrpljivanja elektroenergetskog sektora u Hercegovini – Elektroprivreda će biti za nekoliko godina toliko urušena da će je najposle i privatizovati, a čime će Hercegovina ostati bez svog jedinog privrednog resursa“, upozorio je Vukanović.

Najveći problem je, kaže on, što na „do sada neviđene zloupotrebe“ u ovom sektoru niko ne reaguje – što su „institucije zarobljene“, a građani na izborima davaju legitimitet istim vlastima, jer u okolnostima kada je glasovi kupuju obećanjima i novcem „ne postoji ni minimum uslova za fer izbore“.

„Nažalost, niko neće da se bori protiv takvog nakaradnog sistema. Svi žele da budu dio njega – neko za posao, za funkciju, neko za sitan poklon. Ako nastavimo da prodajemo budućnost svoje djece za 50 ili 100 maraka – izgubićemo i posljednje šanse za spas“, zaključuje Vukanović.

Vukanović napominje kao vrlo indikativno da je vladajući SNSD na posljednjim izborima ostvario prevagu upravo u mjestima gdje su sjedišta hercegovačkih elektroenergetskih preduzeća ili odakle je zapošljavan partijski kadar.

„Milorad Dodik je na izborima 2014. godine u Trebinju dobio 2.200 glasova više nego četiri godine ranije. Po hiljadu glasova više od svog protivkandidata dobio je u Nevesinju i Višegradu, a 500 više u Bileći. U Foči, gdje nema elektroenergetskih preduzeća, Dodik je dobio 900 glasova manje u odnosu na 2010. To najbolje pokazuje kako su se novcem iz elektroenergetskih preduzeća kupili izbori“, ističe Vukanović.

Izvor: Frontal

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Slobodan

27.08.2016 05:53

Na kraju će neko Republiku Srpsku da kupi za sleper hljeba

ODGOVORITE
Name

ре.

27.08.2016 06:21

То би ви из педерације и жељели,ал неће да може

Name

Re re

27.08.2016 09:02

Najbolje bi i bilo da Federacija BiH kupi Republiku Šumsku. Imali bi veće penzije.

Name

ре.ре.ре.

27.08.2016 09:11

Најбоље би било да се вратиш својој вјери,православној

Name

nivo porastao.

27.08.2016 15:41

Čudime da nije ustanovljena ,kakva tajna organizacija 'likvidatorska! nikada ne recite ne

Name

Narode , kako činiš tako ti je

27.08.2016 06:13

Do svega ovog ne bi došlo da je narod znao pametnije da glasa, da nije potkupljiv šatorskim dernecima pred izbore i da za dobijena radna mjesta po partijskoj liniji nije spreman prodati i vlastitu mater. Prema tome ništa ovo nije slučajno i sve je po zasluzi. Ovo je fenomen, 20 godina biti kolektivno zaluđen SNSD-om, alooo toliko vremena se ne otrijezniti. Ali, i opozicija je tu kriva, što je tako, jer se pokazala za taj period nesposobnom. I sad smo svi u poziciji da razmišljamo koje je od dva zla manje. Kako god bilo, promjene su neophodne.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

27.08.2016 07:23

Uzalud ti trud moj Nebojša. Ovom ludom narodu ne vrijedi više bilo šta govoriti. Je*eš životnu standard. Važna je sijalica i kubik šljunka.

ODGOVORITE
Name

Вожд

27.08.2016 08:51

Баја је доминантни дабар,оглођао је државу са свих страна,је..о је свим дабровима мајку

ODGOVORITE
Name

Bosnjak Mile

27.08.2016 21:53

Tako je Mile, unistavaj sistematski, radis pravu stvar...masala

ODGOVORITE
Name

trebinje

28.08.2016 10:57

Nemoj ti samo o poštenju. Užas....

ODGOVORITE