Најслађи су колачи из старе посластичарнице

Колачи посластичарнице “Калимеро”, најстарије у Угљевику, имају моћ да вас транспортују кроз вријеме. У дјетињство одводе црвене јабуке у шећеру или бомбоне, обојене природном бојом и аромом.

Република Српска 26.08.2016 | 11:30
Најслађи су колачи из старе посластичарнице
У времеплов угљевичког  посластичарства  стају успомене на посластичарну “Код Локмана”, која је постојала у Старом Угљевику, да би 1984. године почела са радом  “Калимеро” - прва посластичарница у данашњем Угљевику, која је опстала све до данашњих дана.

Посластичарница “Калимеро” почела је са радом далеке 1984.  повратком породице Радовановић  из Земуна у њихов родни Угљевик.

Власник посластичарнице Симо Радовановић се присјећа да је у то вријеме Угљевик врвио од занатских радњи и занатлија у тада једином занатском центру. Било је веома тешко доћи до локала у којем је започео занат, јер је његово  изнајмљивање у то вријеме било изузетно скупо.

Нажалост, данас је то мртав, напола празан, занатски центар у којем посластичар Симо и даље вјеран свом занату прави најслађе колаче у својој невеликој посластичарници. “Вријеме се промијенило, изворни занати изумиру, примат узимају занати са високом технологијом и машинском производњом”, каже посластичар Симо.  

Иако су се , како каже стари посластичар , времена промијенила  инвентар у радњи је остао исти од самог почетка, а колачи се раде по традиционалној провјереној рецептури. Међутим, посластичарница је слабо посјећена, јер  у времену “брзог живљења” Угљевичани немају више навику да сједну и поједу колач, него се колачи из Симине посластичарнице углавном купују и преузимају по наруџби.



Посластичар Симо с поносом истиче велико искуство и умијеће  у посластичарству  које поткрепљује доказом – медаљама освојеним на разним такмичењима. И данас се држи старог, традиционалног начина прављења производа, како би сачувао препознатљиви квалитет и оправдао повјерење својих сталних муштерија.

Овај посластичар  каже да слабо ко хоће да учи занат и да га за ове 32 године колико радња постоји у Угљевику, нико није питао да се учи посластичарском умијећу код њега.

За сада тајне посластичарског заната чувају само мајстор Симо и брезе засађене испред посластичарнице у вријеме када је она  почела  са радом.

Остаје нада, да ће ипак неко од младих нараштаја  показати интересовање,вољу и  жељу да научити ову племениту вјештину стварања слатких укуса и на тај начин  сачувати од заборава један од најљепших и најслађих  старих заната. 

Извор: Инфо БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

26.08.2016 10:23

Реци некој зени која је родјена 1984. да је стара...

ОДГОВОРИТЕ