Najslađi su kolači iz stare poslastičarnice

Kolači poslastičarnice “Kalimero”, najstarije u Ugljeviku, imaju moć da vas transportuju kroz vrijeme. U djetinjstvo odvode crvene jabuke u šećeru ili bombone, obojene prirodnom bojom i aromom.

Republika Srpska 26.08.2016 | 11:30
Najslađi su kolači iz stare poslastičarnice
U vremeplov ugljevičkog  poslastičarstva  staju uspomene na poslastičarnu “Kod Lokmana”, koja je postojala u Starom Ugljeviku, da bi 1984. godine počela sa radom  “Kalimero” - prva poslastičarnica u današnjem Ugljeviku, koja je opstala sve do današnjih dana.

Poslastičarnica “Kalimero” počela je sa radom daleke 1984.  povratkom porodice Radovanović  iz Zemuna u njihov rodni Ugljevik.

Vlasnik poslastičarnice Simo Radovanović se prisjeća da je u to vrijeme Ugljevik vrvio od zanatskih radnji i zanatlija u tada jedinom zanatskom centru. Bilo je veoma teško doći do lokala u kojem je započeo zanat, jer je njegovo  iznajmljivanje u to vrijeme bilo izuzetno skupo.

Nažalost, danas je to mrtav, napola prazan, zanatski centar u kojem poslastičar Simo i dalje vjeran svom zanatu pravi najslađe kolače u svojoj nevelikoj poslastičarnici. “Vrijeme se promijenilo, izvorni zanati izumiru, primat uzimaju zanati sa visokom tehnologijom i mašinskom proizvodnjom”, kaže poslastičar Simo.  

Iako su se , kako kaže stari poslastičar , vremena promijenila  inventar u radnji je ostao isti od samog početka, a kolači se rade po tradicionalnoj provjerenoj recepturi. Međutim, poslastičarnica je slabo posjećena, jer  u vremenu “brzog življenja” Ugljevičani nemaju više naviku da sjednu i pojedu kolač, nego se kolači iz Simine poslastičarnice uglavnom kupuju i preuzimaju po narudžbi.



Poslastičar Simo s ponosom ističe veliko iskustvo i umijeće  u poslastičarstvu  koje potkrepljuje dokazom – medaljama osvojenim na raznim takmičenjima. I danas se drži starog, tradicionalnog načina pravljenja proizvoda, kako bi sačuvao prepoznatljivi kvalitet i opravdao povjerenje svojih stalnih mušterija.

Ovaj poslastičar  kaže da slabo ko hoće da uči zanat i da ga za ove 32 godine koliko radnja postoji u Ugljeviku, niko nije pitao da se uči poslastičarskom umijeću kod njega.

Za sada tajne poslastičarskog zanata čuvaju samo majstor Simo i breze zasađene ispred poslastičarnice u vrijeme kada je ona  počela  sa radom.

Ostaje nada, da će ipak neko od mladih naraštaja  pokazati interesovanje,volju i  želju da naučiti ovu plemenitu vještinu stvaranja slatkih ukusa i na taj način  sačuvati od zaborava jedan od najljepših i najslađih  starih zanata. 

Izvor: Info BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

26.08.2016 10:23

Reci nekoj zeni koja je rodjena 1984. da je stara...

ODGOVORITE