Контрола ИРБ Српске и Развојне банке ФБиХ

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске и Развојна банка ФБиХ убудуће ће, као и комерцијалне банке, пословати под супервизијом и регулативом ентитетских агенција за банкарство.

Босна и Херцеговина 23.08.2016 | 18:35
Контрола ИРБ Српске и Развојне банке ФБиХ
Владе Републике Српске и ФБиХ обавезале су се у писму намјере према Међународном монетарном фонду (ММФ) да ће, у циљу одржавања стабилности финансијског тржишта, предузети мјере како би се унаприједио рад ентитетских развојних банака и увео надзор од стране агенција за банкарство.

Ово је значајан напредак и коначно увођење реда на финансијском тржишту на којем је управо држава била та која је кршила закон.

Писали смо да ИРБ давањем кредите и зајмова директно крши Закон о банкама Републике Српске којим је прописано да се банкарским пословима може бавити само са дозволом Агенције, а ИРБ никада није тражила нити добила ту дозволу.

Власти Републике Срспке и ФБиХ су се у обавезале да ће до краја новембра усвојити измјене и допуне закона о ентитетским развојним банкама и измјене и допуне закона о агенцијама за банкарство како би унаприједили управљање ризиком и транспарентност пословања ових банака.

Осим стављања ових банака под супервизију и регулативу агенција за банкарство, Владе Републике Срспке и ФБиХ су се обавезале и да ће са члановима управе банака бити потписани уговори којима ће се њихова накнада везати за стварни учинак.

Развојне банаке ће имати обавезу и да на wеб страницама објављују годишње извјештаје екстерне ревизије банака и свих фондова којима управљају, а које ће радити угледне међународне ревизорске фирме.

„Владе ентитета и надзорни одбори развојних банака у наредних 12 мјесеци потписаће оквир за регулисање међусобних односа којим ће се појаснити улоге и одговорности страна како би се осигурало да развојне банке имају одрживе пословне моделе и послују на комерцијалној основи“, наведено је у писму.

Извор: Цапитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мики

23.08.2016 16:56

Проблем је у политичким елитама које владају са неструцним кадровима те су урусили банкарски систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.08.2016 19:00

Порука власти РС, ФБиХ и ММФ-а према нама је: паре су нестале, нећете их никад видјети. Ми ћемо се мало дописивати, као једни друге критиковати. Али нам не можете ништа, полиција, правосуђе и инспекције су сређене. Пошто смо морали то кроз папире некако одрадити дугове остављамо вама, добри народе. Пошто се не буните ни за шта и видимо да вам је добро вратите и ове дугове у наредним годинама. Ето, ми сад идемо на разноразне локације, хвала што сте нам омогућили. Баш сте добродушан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

23.08.2016 20:25

А одговорност за до сад? А одузимање имовине овима који су се нелегално обогатили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

23.08.2016 22:20

КАСНОЈЕ НОВАЦ ОТИСАО И ИДЕ ДАЉЕ..У ИРБ СМЕСНО ПРИЦАТИ..НИКО НЕОДГОВАРА СВИ НА СЛОБОДИ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тооо

24.08.2016 09:06

Сад ће још на све ММФ да одобри нови кредит, како би исти наставили са дерањем коже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

24.08.2016 15:09

ИРБ ЈЕ КРИМИ МАФИЈА КАКВА КОНТРОЛА ..НОВАЦ ИДЕ ДАЉЕ ПОЈЕДНЦИ СЕ БОГАТЕ..НА ЦЕЛУ СА ОСТАЛИМА У ДРЗАВИ И ИРБ.. НИКО НЕ ОДГОВАРА ПОЈЕДНИЦИ НА СЛОБОДИ СЕТАЈУ.. А МИЛИОНА НЕМА. НЕМА ЗАКОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јооој

24.08.2016 16:28

На овој вијести би требало бити највише реаговања и коментара, а није тако. Стање ума већине, нажалост.

ОДГОВОРИТЕ