Kontrola IRB Srpske i Razvojne banke FBiH

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske i Razvojna banka FBiH ubuduće će, kao i komercijalne banke, poslovati pod supervizijom i regulativom entitetskih agencija za bankarstvo.

Bosna i Hercegovina 23.08.2016 | 18:35
Kontrola IRB Srpske i Razvojne banke FBiH
Vlade Republike Srpske i FBiH obavezale su se u pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će, u cilju održavanja stabilnosti finansijskog tržišta, preduzeti mjere kako bi se unaprijedio rad entitetskih razvojnih banaka i uveo nadzor od strane agencija za bankarstvo.

Ovo je značajan napredak i konačno uvođenje reda na finansijskom tržištu na kojem je upravo država bila ta koja je kršila zakon.

Pisali smo da IRB davanjem kredite i zajmova direktno krši Zakon o bankama Republike Srpske kojim je propisano da se bankarskim poslovima može baviti samo sa dozvolom Agencije, a IRB nikada nije tražila niti dobila tu dozvolu.

Vlasti Republike Srspke i FBiH su se u obavezale da će do kraja novembra usvojiti izmjene i dopune zakona o entitetskim razvojnim bankama i izmjene i dopune zakona o agencijama za bankarstvo kako bi unaprijedili upravljanje rizikom i transparentnost poslovanja ovih banaka.

Osim stavljanja ovih banaka pod superviziju i regulativu agencija za bankarstvo, Vlade Republike Srspke i FBiH su se obavezale i da će sa članovima uprave banaka biti potpisani ugovori kojima će se njihova naknada vezati za stvarni učinak.

Razvojne banake će imati obavezu i da na web stranicama objavljuju godišnje izvještaje eksterne revizije banaka i svih fondova kojima upravljaju, a koje će raditi ugledne međunarodne revizorske firme.

„Vlade entiteta i nadzorni odbori razvojnih banaka u narednih 12 mjeseci potpisaće okvir za regulisanje međusobnih odnosa kojim će se pojasniti uloge i odgovornosti strana kako bi se osiguralo da razvojne banke imaju održive poslovne modele i posluju na komercijalnoj osnovi“, navedeno je u pismu.

Izvor: Capital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miki

23.08.2016 16:56

Problem je u političkim elitama koje vladaju sa nestrucnim kadrovima te su urusili bankarski sistem.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.08.2016 19:00

Poruka vlasti RS, FBiH i MMF-a prema nama je: pare su nestale, nećete ih nikad vidjeti. Mi ćemo se malo dopisivati, kao jedni druge kritikovati. Ali nam ne možete ništa, policija, pravosuđe i inspekcije su sređene. Pošto smo morali to kroz papire nekako odraditi dugove ostavljamo vama, dobri narode. Pošto se ne bunite ni za šta i vidimo da vam je dobro vratite i ove dugove u narednim godinama. Eto, mi sad idemo na raznorazne lokacije, hvala što ste nam omogućili. Baš ste dobrodušan narod.

ODGOVORITE
Name

Pixy

23.08.2016 20:25

A odgovornost za do sad? A oduzimanje imovine ovima koji su se nelegalno obogatili?

ODGOVORITE
Name

MIKI

23.08.2016 22:20

KASNOJE NOVAC OTISAO I IDE DALJE..U IRB SMESNO PRICATI..NIKO NEODGOVARA SVI NA SLOBODI ..

ODGOVORITE
Name

Tooo

24.08.2016 09:06

Sad će još na sve MMF da odobri novi kredit, kako bi isti nastavili sa deranjem kože.

ODGOVORITE
Name

MIKI

24.08.2016 15:09

IRB JE KRIMI MAFIJA KAKVA KONTROLA ..NOVAC IDE DALJE POJEDNCI SE BOGATE..NA CELU SA OSTALIMA U DRZAVI I IRB.. NIKO NE ODGOVARA POJEDNICI NA SLOBODI SETAJU.. A MILIONA NEMA. NEMA ZAKONA.

ODGOVORITE
Name

Joooj

24.08.2016 16:28

Na ovoj vijesti bi trebalo biti najviše reagovanja i komentara, a nije tako. Stanje uma većine, nažalost.

ODGOVORITE