И даље сумње у рад главног тужиоца

Делегација Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске добила је увјеравања да су у Тужилаштву БиХ почели интензивније да раде на процесуирању случајева ратних злочина по регијама јер имају више запослених него претходних година, рекао је замјеник предсједника Републичке организације Вељко Лазић.

Босна и Херцеговина 23.08.2016 | 18:00
И даље сумње у рад главног тужиоца
Ми сумњамо у то, јер након 20 година није процесуиран Атиф Дудаковић, као ни случајеви `Добровољачка`, `Тузланска колона`, `Брадина`", рекао је Лазић након разговора са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем у Сарајеву.

Он је нагласио да ће Републичка организација и даље инсистирати на рјешавању ових проблема, као и на рјешавању проблема са костурницама, гдје је потребно урадити ревизију како би се убрзала идентификација посмртних остатака.

Лазић је навео да су Салиховића упознали и о томе да су упућене пријетње свједоцима у случајевима "Насер Орић" и "Махмуљин", као и да су незадовољни приступом тужиоца тим предметима.

Он је рекао да је захтјев за овај састанак поднесен у децембру прошле године, али да је тек данас одржан.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић истакла је да чињеница да се Насер Орић и Сабахудин Мухић, оптужени за злочине над Србима на подручју Сребренице, бране са слободе - јасно говори о односу Суда и Тужилаштва БиХ према овом предмету.

Она је нагласила да им је јасна и порука коју је упутио главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц да ће од исхода предмета "Насер Орић" зависити и судбина свих осталих предмета који се налазе у Тужилаштву БиХ.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Српске Марко Грабовац рекао је да је питао шта је са првим кривичним пријавама које су приложене у Тужилаштво БиХ у вези са ратним злочинима у Посавини и Броду и шта је са Хрватском која је извршила агресију на БиХ, гдје су Срби били жртве, наводећи да је неопходно да се то узме као приоритет.

Конкретни одговори на многобројна питања су изостали, али су стигла нова обећања и увјеравања да ће Тужилаштво интензивније ради на рјешавању бројних предмета.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

23.08.2016 16:18

Тужилаштво је у пракси политичка институција, а не правосудна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.08.2016 17:31

Будите задовољни цува вам и предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2016 21:08

Наш преседник није ни био у рату. Осим тога једно је неког убити, заклати а друго покрасти. Камо среце да је 27000 српских жртава покрадено а не убијено. Е мој вехабијо, никад памети код тебе!