I dalje sumnje u rad glavnog tužioca

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske dobila je uvjeravanja da su u Tužilaštvu BiH počeli intenzivnije da rade na procesuiranju slučajeva ratnih zločina po regijama jer imaju više zaposlenih nego prethodnih godina, rekao je zamjenik predsjednika Republičke organizacije Veljko Lazić.

Bosna i Hercegovina 23.08.2016 | 18:00
I dalje sumnje u rad glavnog tužioca
Mi sumnjamo u to, jer nakon 20 godina nije procesuiran Atif Dudaković, kao ni slučajevi `Dobrovoljačka`, `Tuzlanska kolona`, `Bradina`", rekao je Lazić nakon razgovora sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem u Sarajevu.

On je naglasio da će Republička organizacija i dalje insistirati na rješavanju ovih problema, kao i na rješavanju problema sa kosturnicama, gdje je potrebno uraditi reviziju kako bi se ubrzala identifikacija posmrtnih ostataka.

Lazić je naveo da su Salihovića upoznali i o tome da su upućene prijetnje svjedocima u slučajevima "Naser Orić" i "Mahmuljin", kao i da su nezadovoljni pristupom tužioca tim predmetima.

On je rekao da je zahtjev za ovaj sastanak podnesen u decembru prošle godine, ali da je tek danas održan.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović istakla je da činjenica da se Naser Orić i Sabahudin Muhić, optuženi za zločine nad Srbima na području Srebrenice, brane sa slobode - jasno govori o odnosu Suda i Tužilaštva BiH prema ovom predmetu.

Ona je naglasila da im je jasna i poruka koju je uputio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc da će od ishoda predmeta "Naser Orić" zavisiti i sudbina svih ostalih predmeta koji se nalaze u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Marko Grabovac rekao je da je pitao šta je sa prvim krivičnim prijavama koje su priložene u Tužilaštvo BiH u vezi sa ratnim zločinima u Posavini i Brodu i šta je sa Hrvatskom koja je izvršila agresiju na BiH, gdje su Srbi bili žrtve, navodeći da je neophodno da se to uzme kao prioritet.

Konkretni odgovori na mnogobrojna pitanja su izostali, ali su stigla nova obećanja i uvjeravanja da će Tužilaštvo intenzivnije radi na rješavanju brojnih predmeta.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

23.08.2016 16:18

Tužilaštvo je u praksi politička institucija, a ne pravosudna.

ODGOVORITE
Name

borac

23.08.2016 17:31

Budite zadovoljni cuva vam i predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2016 21:08

Naš presednik nije ni bio u ratu. Osim toga jedno je nekog ubiti, zaklati a drugo pokrasti. Kamo srece da je 27000 srpskih žrtava pokradeno a ne ubijeno. E moj vehabijo, nikad pameti kod tebe!