Неопходна реформа здравственог система

Док из владајућих странака поручују како је стање у здравству Републике Српске добро,  резултати пословања домова здравља говоре потпуно супротно, поручили су из Српске демократске странке.

Република Српска 23.08.2016 | 17:00
Неопходна реформа здравственог система
Конкретан примјер какво је стање здравства је бањалучки Дом здравља, поручено је на прес конференцији, који годинама гомила губитке и дугове по свим основама.

Дуг бањалучког Дома здравља је на крају 2014. године износио  16 милиона и 200 хиљада марака, док су те исте обавезе до краја 2015, порасле на 18 милиона марака, тврде у СДС-у.

Дугорочно Дом здравља највише дугује за кредите и репрограмиране обавезе, поручено је, док су највеће краткорочне обавезе: зараде и накнаде, порези, доприноси,  и дуговања лијекове и санитетски материјал.

Зато су у СДС-у спремили низ мјера за поправљање стања у коме се налази бањалучки Дом здравља.

На локалном нивоу планирају да иницирају одржавање тематске сједнице бањалучке скупштине о стању у Дому здравља, којој би морали присуствовати и представници ресорног министарства.

Домови здравља међутим не могу добро радити без промјене односа ресорног министарства и Фонда према овим установама, кажу у СДС-у.

Дуг Фонда здравственог осигурања Српске је већи од 520 милиона мараца, а дуг здравствених установа 570 милиона. Због тога је, тврде,, неопходна укупна реформа, како би дошло до санирања све већег пропадања здравственог система.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

грађанин

23.08.2016 15:24

Зар постоји здравствени систем у РС?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

23.08.2016 15:42

Волио бих знати гдје се ти и баба ти лијеците кад тако лицемјерно дајете коментаре?! Сваки пут кад се разболис ти руку у свој дзеп за свој новцаник па господине градјанине платите укупан износ здравствене услуге а не само партиципацију ако и то уопсте платите па кад изадјете на улицу онда станите негде на пјесацки прелаз па посаљи коментар на ову тему!

Name

Маре

23.08.2016 15:28

Прије пар дана на једној тв станици директор фонда здравственог осигурања наводи као негативан примјер да двојица интерниста из болнице Зворник обаве исти број прегледа као и 22 интернисте из Болнице Кадиндол. Како је могуце да је Министарство Здравља одобрило те специјализације? Народ није свјестан да у неким болницама мањка, а у неким има 300% виска љекара на појединим специјалистицким гранама. Кад цемо ставити тацку на хиперпродукцију. Том виску љекара треба обезбједити плате, а све то на устрб квалитета здравствене застите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирас

23.08.2016 16:00

Обзиром да се вец дузе вријеме не уплацују доприноси за пензије и здравствено осигурање сто износи око 40% бруто плате, предлазем да се свим здравственим радницима плате смање за 40% како се не би отпустали радници из здравственог сектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоол

23.08.2016 16:56

У том контексту да се смањи пропорционално за 40% пацијената тј прегледа у исто вријеме,по било ком основу! Вријеме Хипократа је давно просло,заправо никад није ниста постојало,исто као сто је вријеме новац тако исто и здравље претставља капитал у који сваки појединац треба да улаже! Знаци за 40% доприноси доле,за 40% плате здравственим радницима доле јер се оцито према овим коментарима заправо без њих лако мозе,за 40% здравствене услуге доле и сваки појединац 40% за себе да улози гдје хоце било фитнес,било цигарете,било алкохол,било приватно осигурање,строго по лицном находјењу јер смо најпаметнији али не онако паусално вец строго законски контролисано,уговорно да нема врдања,па тако једно 10 година и направити пресјек стања!

Name

Ре Цоол

23.08.2016 17:57

Разумијем Цоол твој коментар. Вјеруј ми да толико има нелогицности и у самој организацији здравственог система да то висе није нормално. Па ти имас болнице гдје ради по 50 радника типа зидара, керамицара, водоинсталатера и слицно. Као да је ријец о градјевинској фирми. Имас одјељења у болницама гдје у просјеку дневно лези по 35 пацијената, а лијеци их 17 доктора и 35 сестара. Овај ДРГ систем који функционисе у болницама није одрзив.Болнице би се требале финансирати на основу броја осигураника.Није нормално да установа која уради 7% здравствених услуга добије 10% новца. Има ту много много нелогицности.

Name

МИЛОС

23.08.2016 20:03

Да СМАЊЕ ПЛАТЕ,НЕК ОТПОСТЕ снсд,багру коју примају пред изборе,ДОДЈИТЕ У БОЛН,ФОЦУ,Да ВИДИТЕ,ПРОФ,ЕНГЛЕСКОГ,СОЦИОЛОГИЈЕ,СУМАРА,У ДИЈАЛИЗИ,ЦИСТАЦИЦУ ВАДИ КРВ,ПРОПАСТ МОРАМО

Name

Папан, а не папак

23.08.2016 18:24

Који је папан онај Стевандиц! Гласали смо за њега због тога сто је говорио о проблемима у здравству, а сада се увалио Додику под скуте, ћути о проблемима и пише писма Инцку у Додиково име. Срам га било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

23.08.2016 19:10

Зар то нису Шкрбић, Кљајчин, Станетић, Богданић и Миле већ приватизовали? Ради добро оно што је њихово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кос

23.08.2016 21:01

Ова породицне медицина је хаос, мораш се најавити ко да човјек зна,кад. Ће. Што и Шта заболити.

Name

Бирд

24.08.2016 08:31

А тек процедуре око вадјења налаза, упутница, рецепата, рефундација? Мораш узети годишњи да би болестан обилазио од једних до других.

Name

Топ

24.08.2016 06:24

Наше здравство је брука! А риба смрди од главе.

ОДГОВОРИТЕ