Neophodna reforma zdravstvenog sistema

Dok iz vladajućih stranaka poručuju kako je stanje u zdravstvu Republike Srpske dobro,  rezultati poslovanja domova zdravlja govore potpuno suprotno, poručili su iz Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 23.08.2016 | 17:00
Neophodna reforma zdravstvenog sistema
Konkretan primjer kakvo je stanje zdravstva je banjalučki Dom zdravlja, poručeno je na pres konferenciji, koji godinama gomila gubitke i dugove po svim osnovama.

Dug banjalučkog Doma zdravlja je na kraju 2014. godine iznosio  16 miliona i 200 hiljada maraka, dok su te iste obaveze do kraja 2015, porasle na 18 miliona maraka, tvrde u SDS-u.

Dugoročno Dom zdravlja najviše duguje za kredite i reprogramirane obaveze, poručeno je, dok su najveće kratkoročne obaveze: zarade i naknade, porezi, doprinosi,  i dugovanja lijekove i sanitetski materijal.

Zato su u SDS-u spremili niz mjera za popravljanje stanja u kome se nalazi banjalučki Dom zdravlja.

Na lokalnom nivou planiraju da iniciraju održavanje tematske sjednice banjalučke skupštine o stanju u Domu zdravlja, kojoj bi morali prisustvovati i predstavnici resornog ministarstva.

Domovi zdravlja međutim ne mogu dobro raditi bez promjene odnosa resornog ministarstva i Fonda prema ovim ustanovama, kažu u SDS-u.

Dug Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske je veći od 520 miliona maraca, a dug zdravstvenih ustanova 570 miliona. Zbog toga je, tvrde,, neophodna ukupna reforma, kako bi došlo do saniranja sve većeg propadanja zdravstvenog sistema.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

građanin

23.08.2016 15:24

Zar postoji zdravstveni sistem u RS?????

ODGOVORITE
Name

Seljak

23.08.2016 15:42

Volio bih znati gdje se ti i baba ti lijecite kad tako licemjerno dajete komentare?! Svaki put kad se razbolis ti ruku u svoj dzep za svoj novcanik pa gospodine gradjanine platite ukupan iznos zdravstvene usluge a ne samo participaciju ako i to uopste platite pa kad izadjete na ulicu onda stanite negde na pjesacki prelaz pa posalji komentar na ovu temu!

Name

Mare

23.08.2016 15:28

Prije par dana na jednoj tv stanici direktor fonda zdravstvenog osiguranja navodi kao negativan primjer da dvojica internista iz bolnice Zvornik obave isti broj pregleda kao i 22 interniste iz Bolnice Kadindol. Kako je moguce da je Ministarstvo Zdravlja odobrilo te specijalizacije? Narod nije svjestan da u nekim bolnicama manjka, a u nekim ima 300% viska ljekara na pojedinim specijalistickim granama. Kad cemo staviti tacku na hiperprodukciju. Tom visku ljekara treba obezbjediti plate, a sve to na ustrb kvaliteta zdravstvene zastite.

ODGOVORITE
Name

Miras

23.08.2016 16:00

Obzirom da se vec duze vrijeme ne uplacuju doprinosi za penzije i zdravstveno osiguranje sto iznosi oko 40% bruto plate, predlazem da se svim zdravstvenim radnicima plate smanje za 40% kako se ne bi otpustali radnici iz zdravstvenog sektora.

ODGOVORITE
Name

Cool

23.08.2016 16:56

U tom kontekstu da se smanji proporcionalno za 40% pacijenata tj pregleda u isto vrijeme,po bilo kom osnovu! Vrijeme Hipokrata je davno proslo,zapravo nikad nije nista postojalo,isto kao sto je vrijeme novac tako isto i zdravlje pretstavlja kapital u koji svaki pojedinac treba da ulaže! Znaci za 40% doprinosi dole,za 40% plate zdravstvenim radnicima dole jer se ocito prema ovim komentarima zapravo bez njih lako moze,za 40% zdravstvene usluge dole i svaki pojedinac 40% za sebe da ulozi gdje hoce bilo fitnes,bilo cigarete,bilo alkohol,bilo privatno osiguranje,strogo po licnom nahodjenju jer smo najpametniji ali ne onako pausalno vec strogo zakonski kontrolisano,ugovorno da nema vrdanja,pa tako jedno 10 godina i napraviti presjek stanja!

Name

Re Cool

23.08.2016 17:57

Razumijem Cool tvoj komentar. Vjeruj mi da toliko ima nelogicnosti i u samoj organizaciji zdravstvenog sistema da to vise nije normalno. Pa ti imas bolnice gdje radi po 50 radnika tipa zidara, keramicara, vodoinstalatera i slicno. Kao da je rijec o gradjevinskoj firmi. Imas odjeljenja u bolnicama gdje u prosjeku dnevno lezi po 35 pacijenata, a lijeci ih 17 doktora i 35 sestara. Ovaj DRG sistem koji funkcionise u bolnicama nije odrziv.Bolnice bi se trebale finansirati na osnovu broja osiguranika.Nije normalno da ustanova koja uradi 7% zdravstvenih usluga dobije 10% novca. Ima tu mnogo mnogo nelogicnosti.

Name

MILOS

23.08.2016 20:03

Da SMANJE PLATE,NEK OTPOSTE snsd,bagru koju primaju pred izbore,DODJITE U BOLN,FOCU,Da VIDITE,PROF,ENGLESKOG,SOCIOLOGIJE,SUMARA,U DIJALIZI,CISTACICU VADI KRV,PROPAST MORAMO

Name

Papan, a ne papak

23.08.2016 18:24

Koji je papan onaj Stevandic! Glasali smo za njega zbog toga sto je govorio o problemima u zdravstvu, a sada se uvalio Dodiku pod skute, ćuti o problemima i piše pisma Incku u Dodikovo ime. Sram ga bilo.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

23.08.2016 19:10

Zar to nisu Škrbić, Kljajčin, Stanetić, Bogdanić i Mile već privatizovali? Radi dobro ono što je njihovo.

ODGOVORITE
Name

Kos

23.08.2016 21:01

Ova porodicne medicina je haos, moraš se najaviti ko da čovjek zna,kad. Će. Što i Šta zaboliti.

Name

Bird

24.08.2016 08:31

A tek procedure oko vadjenja nalaza, uputnica, recepata, refundacija? Moraš uzeti godišnji da bi bolestan obilazio od jednih do drugih.

Name

Top

24.08.2016 06:24

Naše zdravstvo je bruka! A riba smrdi od glave.

ODGOVORITE